Európsky súd odobril zákaz nosenia buriek vo Francúzsku

SITA
1.7.2014 13:46

Zákaz nosenia odevov zahaľujúcich tváre na verejných priestranstvách vo Francúzsku je v súlade s legislatívou Európskej únie. Vyplýva to z utorkového verdiktu Európskeho súdu pre ľudské práva (ESĽP) vo francúzskom Štrasburgu, ktorý patrí do štuktúr Európskej únie.

Európsky súd odobril zákaz nosenia buriek vo Francúzsku
SITA

Súd tak zamietol sťažnosť istej francúzskej ženy, ktorá sa odvolávala na porušenie náboženskej slobody. Podľa súdu je obmedzenie prijaté vládou v Paríži v súlade s Európskym dohovorom o ľudských právach.

Zákon zakazujúci úplné zahaľovanie tváre na verejnosti vstúpil do platnosti vo Francúzsku ešte v roku 2010 za vlády prezidenta Nicolasa Sarkozyho. V texte legislatívy sa ani raz nespomína slovo islam, vláda ho však prezentovala ako nástroj na ochranu žien pred tým, aby ich manželia nútili obliekať si tradičné šaty zahaľujúce celé ich telo vrátane tváre. V prípade jeho porušenia musia ženy absolvovať špeciálny polročný "kurz", ktorý ich naučí "hodnotám francúzskeho občianstva", prípadne zaplatia pokutu 150 eur. Muž, ktorý ženu núti obliekať si na verejnosti burku alebo nikáb, poputuje do väzenia a bude musieť zaplatiť pokutu až do výšky 30 000 eur. Zákon sa týka všetkých verejných priestorov vrátane škôl, kín, reštaurácií či obchodov. Vo Francúzsku žije najmenej 5 miliónov moslimov, čo je najviac v západnej Európe.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok