Francúzska BNP Paribas priznala vinu a zaplatí miliardovú pokutu USD

TASR TA3
1.7.2014 11:39

BNP Paribas, najväčšia francúzska banka, vyjadrila súhlas, že zaplatí pokutu 8,9 miliardy USD (6,52 miliardy eur) za to, že robila finančné transakcie klientom v Sudáne a v ďalších krajinách, na ktoré americká vláda uvalila obchodné embargo.

Americkí vyšetrovatelia konštatovali, že transakcie klientom v Sudáne, Iráne a na Kube sa realizovali pobočkou BNP v New Yorku v rokoch 2004 až 2012.

BNP sa priznaním viny vyhla odňatiu licencie na podnikanie v Spojených štátoch. Pokuta, ktorú zaplatí, bude najvyššia, akú kedy americké ministerstvo spravodlivosti udelilo jednej banka za podiel na trestnej činnosti.


Prokurátori uviedli, že taká vysoká pokuta bola nevyhnutná nielen preto, že celková hodnota uskutočnených transakcií bola obrovská, ale aj preto, že sa banka pokúšala zamaskovať túto činnosť a jej vedenie neprejavovalo dostatok ochoty spolupracovať s ministerstvom spravodlivosti.

Ako uviedol šéf BNP Jean-Laurent Bonnafe vo vyhlásení, vedenie banky hlboko ľutuje, že v minulosti došlo k nesprávnemu konaniu, ktoré malo také vážne dôsledky pre ústav. Vedenie BNP súhlasilo s požiadavkou amerického ministerstva spravodlivosti a prepustí 13 významných manažérov banky, ktorí nesú za porušovanie embarga zodpovednosť.

Rakúsky denník Die Presse dodáva, že BNP nebude od 1. januára do Silvestra 2015 robiť niektoré finančné transakcie v americkej mene. Podľa guvernéra štátu New York pôjde najmä o oblasť ropy a plynu.

BNP prvú časť pokuty v hodnote 5,8 miliardy eur už započíta do bilančnej správy za druhý štvrťrok tohto roka.
Americké úrady v posledných rokoch postihli aj ďalšie banky za porušovanie obchodného embarga.

HSBC, najväčšia európska banka, musela zaplatiť pokutu 1,9 miliardy USD a Standard Chartered dostala postih 340 miliónov USD. Postih Credit Swiss za to, že pomáhala bohatým Američanom, aby sa vyhýbali plateniu daní, dosiahne 2,6 miliardy USD.
(1 EUR = 1,3596 USD)

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok