Sarkozyho predbežne zadržali pre aféru zneužívania vplyvu

TASR TA3
1.7.2014 09:48

Bývalého francúzskeho prezidenta Nicolasa Sarkozyho dnes predbežne zadržali v súvislosti s aférou zneužívania svojho vplyvu, kvôli ktorej ho dnes v Nanterre vypočúvala justičná polícia.

Ako spresnili francúzske médiá, vyšetrovatelia majú právo zadržať Sarkozyho na 24 hodín s možnosťou predĺženia o ďalších 24 hodín. Súčasne upozorňujú, že ide o bezprecedentný krok justície voči bývalej hlave štátu.

Vyšetrovatelia navyše pristúpili k tomuto opatreniu v čase čoraz častejšie sa objavujúcich špekulácií, že Sarkozy sa vráti do politického života a postaví sa do čela Únie za ľudové hnutie (UMP).

Francúzskeho exprezidenta začali odpočúvať v spojitosti s podozrením, že na jeho volebnú kampaň v roku 2007 prispel mnohými miliónmi eur vtedajší líbyjský vodca Muammar Kaddáfí, čo Sarkozy opakovane poprel.

Ďalšou aférou, do ktorej je zapletený, je podozrenie, že na kampaň získal financie aj od najbohatšej Francúzky, ktorou je Liliane Bettencourtová, dedička kozmetického impéria L'Oréal.

V pondelok sa výsluchom podrobil aj Sarkozyho advokát Thierry Herzog, ktorého justičná polícia tiež predbežne zadržala. Rovnaké opatrenie prijala aj voči sudcovi Gilbertovi Azibertovi a Patrickovi Sassoustovi, hlavnému advokátovi kriminálnej komory na odvolacom súde. Obaja zrejme pre Sarkozyho pracovali v očakávaní protislužby. Azibert a Sassoust boli zrejme zdrojmi informácií z prostredia súdu pre Herzoga a Sarkozyho. S ich pomocou sa Sarkozy napríklad dozvedel, kedy sa v jeho sídle uskutoční domová prehliadka.

V súvislosti s vyšetrovaním Sarkozyho afér súd súhlasil s nahrávaním jeho telefonátov v roku 2007. Obsah rozhovorov zverejnil on-line magazín Mediapart. Ide o telefonáty medzi Sarkozym a Herzogom. Exprezident používal dva mobily; jeden z nich mal na fiktívne meno.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok