Nemci až po predĺžení pokorili húževnatých Alžírčanov

TASR SITA
1.7.2014 06:37

Futbalisti Nemecka sú ďalším štvrťfinalistom futbalových MS v Brazílii. V osemfinále zdolali v Porto Alegre Alžírsko 2:1 až po predĺžení a o postup medzi elitné kvarteto zabojujú v piatok 4. júla o 18.00 SELČ v Rio de Janeiro proti Francúzsku.

Nemci až po predĺžení pokorili húževnatých Alžírčanov
SITA

Góly na štadióne Estadio Beira-Rio v Porto Alegre padli až v pridanej porcii, pretože favorizovaní Nemci sa v riadnom čase márne snažili prekonať obranu Alžírčanov, ktorí si dokonca v prvom polčase vytvorili lepšie šance. Hrdinom sa napokon stal striedajúci Andre Schürrle, ktorý v 92. minúte poslal "Nationalelf" do vedenia a poistku pridal Mesut Özil. Skóre ešte potom upravil v záverečných sekundách Abdelmoume Djabou.

Nemcom v poslednej chvíli vypadol zo zostavy pre chrípku Mats Hummels, namiesto neho do zápasu naskočil Shkodran Mustafi. Na pozíciu Hummelsa v strede obrany sa posunul Jerome Boateng. Kouč Alžírska Vahid Halilhodžič sa prvýkrát na turnaji rozhodol od začiatku pre útočné duo Hilal Soudani a Islam Slimani. Po výrazných zmenách chýbali v základe Yacine Brahimi i Abdelmoume Djabou.

Osemfinále MS v Brazílii:
Nemecko - Alžírsko 2:1 (0:0, 0:0) po predĺžení
Góly: 92. Schürrle, 120. Özil - 120.+1 Djabou, ŽK: Lahm - Halliche. Rozhodovali: Ricci - de Carvalho, van Gasse (všetci Braz.), 43.063 divákov.

Nemecko: Neuer - Mustafi (70. Khedira), Mertesacker, Boateng, Höwedes - Schweinsteiger (109. Kramer), Lahm - Özil, Kroos, Götze (46. Schürrle) - Müller
Alžírsko: M'Bolhi - Belkalem, Halliche (97. Bougherra), Ghoulam, Mandi - Lacen, Feghouli, Taider (78. Brahimi), Mostefa - Slimani, Soudani (100. Djabou)

Nemci odštartovali podľa očakávania územnou prevahou, ich súper sa spoliehal najmä na brejky a hneď z prvého v 9. minúte mohli Alžírčania skórovať - na dlhú loptu si za obranu nabehol Slimani, brankár Neuer nevybehol najšťastnejšie, ale napokon v poslednej chvíli zblokoval pokus afrického útočníka na roh. Na druhej strane to z diaľky vyskúšal Schweinsteiger, no opäť pohrozili Alžírčania, keď Feghouli dribloval v šestnástke a z uhla vystrelil veľmi nepresne.

Gólová hlavička Slimaniho v 17. minúte neplatila pre ofsajd, Afričania ale mali vzápätí ďalšiu veľkú šancu, ktorú po vysunutí od Soudaniho nepretavil na zmenu skóre nepresnou krížnou strelou Ghoulam. Viditeľne zaskočení Nemci pôsobili nepresne a bezradne, čo nezmenila ani zblokovaná strela Lahma po polhodine hry.

Favorit mal šťastie v 39. minúte, Mostefov volej tečoval Boateng do protipohybu Neuera a lopta išla iba tesne vedľa. Nemci sa dočkali výraznej šance až v 41. minúte, keď M'Bolhi vyrazil strelu Kroosa a potom "čaroval" pri dorážke Götzeho zblízka. S vervou bojujúce "púštne líšky" síce v držaní lopty zaostávali, zanechali ale v bezgólovom prvom dejstve sympatickejší dojem.

Prevahu, ktorou končili Nemci prvý polčas, preniesli aj do úvodu druhého a prišli aj ich príležitosti. Tečovaný pokus striedajúceho Schürrleho skončil tesne vedľa pravej žrde a po rohu hlavičkoval v dobrej pozícii Mustafi iba do náručia brankára. V 55. minúte po ukážkovej kombinácii Nemcov a technickej strele Lahma spoza šestnástky sa opäť vyznamenal M'Bolhi. Alžírčania už tak vehementne nenapádali, ale favorit ich dobre organizovanú defenzívu nevedel prekonať a v polovici druhého polčasu prišiel aj o Mustafiho, ktorý si nešťastne zranil zadný stehenný sval.

Neuer v 71. minúte už "tradične" vybehnutím mimo pokutové územie odvrátil loptu pred nabiehajúcim Slimanim a Alžírsko opäť hrozilo - Feghouli v 74. minúte vystrelil vedľa, Slimani zakončil brejk iba pokusom do rúk Neuera a Soudaniho prihrávku odvrátila obrana na roh. Nemci potom mohli rozhodnúť z troch veľkých šancí v priebehu pár desiatok sekúnd od 80. minúty.

Müller ale z deviatich metrov hlavou trafil priamo brankára, Schürrleho dorážku odvrátil Belkalem a o chvíľu opäť Müller z hranice päťky trestuhodne netrafil. Neuer potom opäť ako "libero" zabránil brejku súpera a Schweinsteiger sa v 89. minúte odmietol stať hrdinom, keď jeho hlavičku z dobrej pozície po Lahmovom centri zneškodnil M'Bolhi. Ani Lahm v záverečných sekundách už neodvrátil predĺženie.

Gólu sa diváci ale dočkali už po necelých dvoch minútach nadstavby, keď po prvej vážnejšej akcii poslal Müller prudkú prihrávku z ľavej strany pred bránku a Schürrle z piatich metrov poslal pätou Nemecko do vedenia - 1:0. Özil potom mohol zvýšiť, no v samostatnej akcii stroskotal na obrancovi a v 99. minúte technický pokus Müllera preletel vedľa ľavej žrde súperovej bránky. Na konci 101. minúty mal na kopačke vyrovnanie Mostefa, po rohovom kope a nedôraze Khediru ale z desiatich metrov neposlal loptu medzi tri žrde.

Alžírčania sa aj v druhej časti predĺženia ešte snažili o zázrak, no Brahimího center skončil iba v rukaviciach Neuera a Boateng zastavil v 118. minúte v nájazde Slimaniho. Africký tím už nenašiel silu dostať sa k rozstrelu a jeho koniec potvrdil v 120. minúte Özil, keď poslal do bránky odrazenú loptu po šanci Schürrleho. O korekciu na 1:2 sa v záverečných sekundách ešte postaral Djabou volejom, ale čas už Alžírčanom nezostal.

Hlasy po zápase /zdroj: DPA, Reuters/:
Joachim Löw, tréner Nemecka: "Bolo to víťazstvo vôle. V prvom polčase sme hrali zle, strácali sme príliš veľa lôpt, v druhom to bolo výrazne lepšie a tam sme mali rozhodnúť. Mali sme naozaj veľké množstvo šancí. Všetci hráči už hrali v predĺžení na hranici svojich možností, ale zvládli sme to."

Andre Schürrle, autor prvého gólu Nemecka: "Chceli sme to uhrať inak, ale Alžírčania hrali veľmi dobre. Tak či tak, sme vo štvrťfinále. Pri mojom góle sme mali aj trochu šťastia. Proti Francúzsku ale musíme podať lepší výkon."

Philipp Lahm, stredopoliar Nemecka: "Ak nedáme šance, musíme ísť až do predĺženia. V druhom polčase sme mali dosť možností rozhodnúť. Vedeli sme ale, že to dnes bude ťažké a presne to sme aj zažili..."

Per Mertesacker, obranca Nemecka: "Je jedno ako, hlavný je postup do štvrťfinále. Alžírsko nám to urobilo poriadne ťažké, ale napokon sme zaslúžene vyhrali."

Madjid Bougherra, obranca Alžírska: "Ukázali sme celému svetu, že máme skvelý tím. Ľudia mohli vidieť, čoho sme naozaj schopní."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok