Favorizovaní Francúzi rozhodli až v závere

SITA TA3
30.6.2014 20:04

Futbalisti Francúzska potvrdili dobrú formu na XX. majstrovstvách sveta v Brazílii a pondelkovým triumfom nad výberom Nigérie (2:0) sa prebojovali už do štvrťfinále.

Favorizovaní Francúzi rozhodli až v závere
SITA

Zverenci Didiera Deschampsa sa na Estádio Nacional Mané Garrincha v Brasílii pomalšie rozbiehali, no v záverečnej štvrťhodine dosiahli dva góly a v piatok 4. júla vyzvú v Riu de Janeiro víťaza osemfinálového duelu Nemecko - Alžírsko. Za najlepšieho hráča pondelkového stretnutia vyhlásili francúzskeho stredopoliara Paula Pogbu, ktorý v 79. min dosiahol víťazný zásah. Definitívnu podobu výsledku dal v nadstavenom čase druhého dejstva obranca Joseph Yobo vlastným gólom. "Som veľmi šťastný a len ťažko hľadám slová. Na ihrisku sme cítili, že celá krajina stojí za nami. Verili sme si, ale ťarchu z našich pliec sňal až môj gól. Teším sa za náš tím a celé Francúzsko. Je to najkrajšia emócia v mojom doterajšom živote. Postupom do štvrťfinále sa mi splnil sen," povedal Pogba pre TF1.

Vystúpenia francúzskej futbalovej reprezentácie na majstrovstvách sveta sú dlhodobo ako na hojdačke. Po dvoch semifinálových účastiach v osemdesiatych rokoch minulého storočia sa hráčom krajiny "galského kohúta" nepodarilo prebojovať na nasledujúce dva svetové šampionáty, no po pauze sa v domácom prostredí v roku 1998 tešili z titulu. Prišlo neúspešné vystúpenie v základnej skupine o štyri roky neskôr, v Nemecku 2006 postup do finále a striebro. Zdá sa, že z "výbuchu" v JAR 2010 so ziskom bodu a jediným streleným gólom sa Francúzi spamätali a v Brazílii sú už medzi oktetom najlepších tímov.

"Myslím si, že vo Francúzsku sa bude poriadne oslavovať. Sme veľmi šťastní, že sa nám podarilo postúpiť. Verím, že ďalší krok zvládneme aj v piatok. Zišli sme sa tu dobrá skupina hráčov a spolu bojujeme o čo najlepší výsledok. Chceme víťaziť a zatiaľ si užívame chvíle v Brazílii," povedal pre TF1 Mathieu Valbuena, ktorý pripravil oba góly svojho tímu.

Hráči Nigérie sa ani na tretí pokus neprebojovali cez osemfinále MS, predtým v rovnakej fáze neuspeli ani v rokoch 1994 a 1998. Na svetovom šampionáte sa predstavili aj v rokoch 2002 a 2010, no ich cesta sa tam skončila už v základných skupinách. Proti Francúzom pritom strelili v 19. min vedúci gól, no útočník Emmanuel Emenike zakončoval z postavenia mimo hry a skóre sa nemenilo. "Prvýkrát sa po súboji vyjadrujem k arbitrom. Podľa môjho názoru nás obrali o gól, nepoznám dôvod, prečo nám ho neuznali," hneval sa kouč afrického mužstva Stephen Keshi. Ten prišiel po necelej hodine hry o stredopoliara Ogenyiho Onaziho, ktorý po zákroku Blaisa Matuidiho opustil hraciu plochu na nosidlách a musel striedať. "Nie som spokojný s výkonom rozhodcov. Najmä zákrok na Onaziho mali potrestať tvrdšie, veď bude mimo hry niekoľko týždňov," dodal kouč Keshi, ktorému po šampionáte končí zmluva pri národnom mužstve Nigérie. Na otázku, či chce pokračovať v práci s reprezentáciou tejto africkej krajiny, stroho odpovedal: "Ešte neviem."

Výsledok - pondelok - osemfinále:
Francúzsko - Nigéria 2:0 (0:0) - Francúzsko postúpilo do štvrťfinále
Góly: 79. Pogba, 90.+ Yobo (vl.), ŽK: 54. Matuidi (Fr.), rozhodovali: Geiger - Hurd (obaja USA), Fletcher (Kan.), 67 882 divákov

Zostavy:
Francúzsko: Lloris - Debuchy, Varane, Koscielny, Evra - Pogba, Cabaye, Matuidi - Valbuena (90.+ M. Sissoko), Giroud (62. Griezmann), Benzema
Nigéria: Enyeama - Ambrose, Yobo, Oshaniwa, Omeruo - Musa, Onazi (59. R. Gabriel), Obi Mikel, Moses (89. Nwofor) - Odemwingie - Emenike

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok