Jana Nagyová dostala ročnú podmienku za zneužitie spravodajcov

TASR
30.6.2014 16:49

Obvodný súd pre Prahu 1 uznal dnes za vinnú niekdajšiu šéfku premiérovho sekretariátu Janu Nagyovú, teraz Nečasovú. V časti kauzy, ktorá sa týka zneužitia Vojenského spravodajstva, dostala trestným príkazom ročný podmienečný trest s odkladom na štyri roky. Rovnako dlhý čas nesmie pracovať v štátnej správe.

Jana Nagyová dostala ročnú podmienku za zneužitie spravodajcov
ČTK

Trest zverejnila Česká televízia (ČT), ale serveru iDNES.cz ho potvrdil olomoucký vrchný štátny zástupca (prokurátor) Ivo Ištvan, ktorý dozoruje celú kauzu Nagyovej.

Prípad sa tým nekončí. Žalobcovia totiž proti rozhodnutiu súdu podali rozklad, teda opravný prostriedok. "Domnievame sa, že by sa táto vec mala prerokovať na hlavnom pojednávaní," dodal Ištvan.

Bývalá šéfka sekretariátu premiéra Petra Nečasa (ODS) nechala podľa obžaloby sledovať vtedajšiu premiérovu manželku Radku Nečasovú. Nezákonné sledovanie naplánovala v novembri 2012. Predstaviteľom Vojenského spravodajstva zaobstarala fotografiu Radky Nečasovej a tiež adresu. Na sledovaní sa dohovorila s generálmi Ondrejom Páleníkom, Milanom Kovandom a plukovníkom Janom Pohůnkom.

V marci 2013 dala Nagyová sledovať aj svojho šoféra Jiřího Pertla a jeho priateľku z úradu vlády Alenu Hegrovú. Dôvodom bola podľa policajtov snaha zabrániť špekuláciám novinárov o jej vzťahu s Nečasom.

Súd dnes zastavil takisto stíhanie spravodajcu Pohůnka. Postup Páleníka a Kovandu v tejto kauze posúdi ministerstvo obrany, uviedol portál iDNES.cz.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok