Státisíce Hongkončanov hlasovali proti politike Pekingu

SITA
30.6.2014 11:42

Takmer 800-tisíc obyvateľov čínskeho poloautonómneho územia Hongkong sa zúčastnilo na neformálnom hlasovaní o prijatí demokratických reforiem, ktoré majú umožniť slobodné voľby guvernéra.

Státisíce Hongkončanov hlasovali proti politike Pekingu
SITA/AP

Podľa nedeľňajších informácií organizátorov takmer 90 percent účastníkov hlasovalo za odmietnutie akejkoľvek politickej reformy, ktorá nespĺňa medzinárodné štandardy. Svoj názor vyjadrila takmer štvrtina oprávnených voličov vo viac ako sedemmiliónovom meste. Organizátori vyzvali vládu v Pekingu, aby výsledky desať dní trvajúceho plebiscitu prebiehajúceho najmä prostredníctvom internetu vzal na vedomie a podnikla patričné reformy. Štátne médiá ho však už označili za "nevlastenecké a motivované politickou paranojou".

Hongkončania si svojho nového politického lídra budú vyberať vôbec po prvý raz priamo. Dovtedy tak robila 1200-členná komisia zložená z osôb lojálnych centrálnej vláde v Pekingu. Tá bude mať slovo aj tentoraz, keď uchádzači o prestížny post budú musieť prejsť jej výberom. To podľa obyvateľov Hongkongu opätovne zabrzdí vývoj smerom k sľubovanému plne demokratickému zriadeniu. V samotnom referende sa Hongkončania mohli vyjadriť k trom možnostiam spôsobu výberu kandidátov pre voľby guvernéra v roku 2017.

Hongkong, v preklade Voňavý prístav, bol dlhé desaťročia súčasťou britského kráľovstva, ktoré si ho formálne prenajímalo. Po vypršaní nájomnej zmluvy medzi Londýnom a Pekingom v roku 1997 Briti správu odovzdali späť do rúk Číny. Hongkong sa však spolu s regiónom Macao teší osobitnému štatútu známemu ako "jedna krajina, dva systémy". Ten obyvateľom umožňuje žiť v oveľa slobodnejšej spoločnosti, ako je to na území kontrolovanom centrálnou čínskou vládou. Hongkong sa aj vďaka tomu stal finančným a ekonomickým centrom, ktoré púta pozornosť veľkým počtom výškových budov. Ich výstavbu podnietila jedna z najvyšších hustôt zaľudnenia na svete.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok