Kostarika zdolala v rozstrele Grécko a je vo štvrťfinále

SITA TA3
30.6.2014 06:15

Futbalisti Kostariky senzačne postúpili do štvrťfinále XX. majstrovstiev sveta. Stredoameričania zvíťazili nad Grékmi v nedeľňajšom zápase osemfinále na štadióne Arena Pernambuco v brazílskom Recife až po rozstrele z pokutového kopu Grékov.

Kostarika zdolala v rozstrele Grécko a je vo štvrťfinále
SITA

V riadnom hracom čase i po predĺžení sa duel skončil nerozhodne 1:1

Stredoameričania sa ujali vedenia zásluhou gólu Bryana Ruiza v 52. min. Vyrovnanie zariadil v nadstavenom čase stopér Borussie Dortmund Sokratis Papastathopulos a v "lotérii" rozhodol Michael Umaňa. Vo štvrťfinále nenastúpi v drese Kostariky stopér Óscar Duarte, ktorý dostal v súboji proti "helénom" červenú kartu.

Karibská krajina sa stretne vo štvrťfinále s Holandskom, ktoré v nedeľu zdolalo Mexiko tesne 2:1. Duel sa uskutoční v sobotu 5. júla o 22.00 h SELČ na štadióne Arena Fonte Nova v Salvadore.


Osemfinále - nedeľa: 
Kostarika - Grécko 1:1 po predĺžení (1:1, 0:0), na strely zo značky pokutového kopu 5:3, Kostarika postúpila do štvrťfinále 
Góly: 52. Bryan Ruiz - 90.+ Papastathopulos, ŽK: 42. Ó. Duarte, 48. Tejeda, 56. Granados, 70. Bryan Ruiz, 90. K. Navas - 36. Samaris, 72. Manolas, ČK: 66. Ó. Duarte (Kost.) za faul po druhej ŽK, rozhodovali: Williams - Cream, Anaz (všetci Aus.) 
Jedenástkový rozstrel: Borges (Kost.) - 1:0, Mitroglou (Gréc.) - 1:1, Bryan Ruiz - 2:1, Christodulopulos - 2:2, Giancarlo González - 3:2, Holebas - 3:3, Joel Campbell - 4:3, Gekas - nepremenil, Umaňa - 5:3 

Zostavy:
Kostarika: K. Navas - Gamboa (77. Acosta), Ó. Duarte, Giancarlo González, Umaňa, Júnior Díaz - Bryan Ruiz, Borges, Tejeda (66. Cubero), Bolaňos (83. Brenes) - Joel Campbell 
Grécko: Karnezis - Torosidis, Manolas, Papastathopulos, Holebas - Karagunis - Salpingidis (69. Gekas), Maniatis (78. Katsouranis), Samaris (58. Mitroglou), Christodulopulos - Samaras 

Na konci 7. min mal prvú šancu Bolaňos, jeho strela ľavačkou len tesne minula cieľ. Po necelej polhodine skúsil šťastie z diaľky Karagunis, ale Navas bol pozorný. V 37. min nevyužil obrovskú šancu Salpingidis, ktorého našiel voľného na hranici malého vápna presným centrom Holebas. Do konca prvej časti si už ani jedno mužstvo neutvorilo gólovú príležitosť.

Kostaričania z ničoho-nič udreli v úvode druhého polčasu. V 52. min umiestnenou strelou k žrdi z hranice pokutového územia skóroval Bryan Ruiz - 1:0. Potom sa až do vylúčenia Kostaričana Duarteho v 66 min nič podstatné neudialo. Stredoameričania bojovali o senzačnú účasť vo štvrťfinále udatnou defenzívnou činnosťou a kúskovali hru prerušeniami a zdržiavaním. Gréci však v nadstavenom čase zlomili odpor húževnatého súpera a vyrovnali zásluhou stopéra Papastathopulosa. Duel išiel do predĺženia.

V ňom mal od začiatku navrch európsky tím, ale nedokázal využiť početnú výhodu ani územnú prevahu. V 106. min však mohol rozhodnúť striedajúci Brenes, ale netrafil bránku súpera. Gréci zase nevyužili prečíslenie piatich proti dvom, keď Christodulopulosovu strelu vyrazil Navas. Kostarický brankár zneškodnil aj tutovku Mitrogloua v úplnom závere predĺženia a nasledovali strely zo značky pokutového kopu.

V lotérii mali pevnejšie nervy Kostaričania, rozhodujúcu penaltu premenil Michael Umaňa.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok