Holandsko knokautovalo Mexiko penaltou v nadstavenom čase

SITA TASR
29.6.2014 20:25

Futbalisti Holandska postúpili do štvrťfinále majstrovstiev sveta. V nedeľňajšom treťom osemfinálovom stretnutí XX. svetového šampionátu v brazílskej Fortaleze zdolali Mexičanov 2:1 (0:0).

Holandsko knokautovalo Mexiko penaltou v nadstavenom čase
SITA

V náročných klimatických podmienkach pri teplote cez 30 stupňov Celzia oba tímy v prvom polčase preferovali zabezpečenú defenzívu a šetrili sily. V 48. min otvoril skóre mexický útočník Giovani dos Santos a Holanďania museli otvoriť hru. Úradujúci vicemajstri sveta potom naozaj vystupňovali tlak a výsledkom bol vyrovnávajúci gól Wesleyho Sneijdera v 88. min. Keď sa už zdalo, že bude nasledovať predĺženie, o postupe európskeho favorita rozhodol z prísne nariadeného pokutového kopu striedajúci Klaas-Jan Huntelaar. Rozhodca Pedro Proenca ukázal na biely bod po zákroku mexického kapitána Rafaela Márqueza na Arjena Robbena.

Súper Holandska vo štvrťfinále vzíde z druhej nedeľňajšej osemfinálovej dvojice, ktorú tvoria Grécko a Kostarika (začiatok o 22.00 h SELČ). Mexiko hralo v osemfinále majstrovstiev sveta šiesty raz bez prerušenia, ale stále platí, že štvrťfinále sa dočkalo zatiaľ naposledy na domácich trávnikoch v roku 1986. 

Osemfinále - nedeľa:

Holandsko - Mexiko 2:1 (0:0) - Holandsko postúpilo do štvrťfinále

Góly: 88. Sneijder, 90.+ Huntelaar (z pok. kopu) - 48. G. dos Santos, ŽK: 69. Aguilar, 90.+ A. Guardado, 90.+ R. Márquez (všetci Mex.), rozhodovali: Proenca - Miranda, Trigo (všetci Portug.)

Zostavy:

Holandsko: Cillessen - Verhaegh (56. Depay), S. de Vrij, Vlaar, Blind, Kuyt - Wijnaldum, N. de Jong (9. Martins Indi) - Robben, Sneijder, Van Persie (76. Huntelaar)

Mexiko: Ochoa - Aguilar, F. Rodríguez, R. Márquez, H. Moreno (46. Reyes), Layún - H. Herrera, Salcido, A. Guardado - Peralta (75. Javier Hernández), G. dos Santos (61. Aquino) 

Oba tímy nastúpili vo veľkom teple s defenzívnou vyčkávacou taktikou. Holanďanom sa vrátil do zostavy predtým potrestaný kanonier Van Persie, ale už v 9. min sa im zranil defenzívny štít De Jong, ktorého nahradil Martins Indi. Stiahnutí "oranjes" v prvej štvrťhodine smerom dopredu prakticky nič neukázali, kým Mexičania mali viacero streleckých pokusov. Ten najzaujímavejší predviedol v 16. min Herrera, ktorý zvnútra šestnástky pálil tesne vedľa pravej žrde. Holanďania ako-tak pohrozili v 27. min, keď Van Persie v náročnej pozícii nespracoval loptu za obranou Mexičanov tak, aby ohrozil ich bránku. V 43. min mohol otvoriť skóre mexický útočník Dos Santos, ale Cillessen mu zmenšil uhol a nohou zachránil. V nadstavenom čase prišla prvá vážnejšia chyba v mexickej ofenzíve. Rozbehnutý Van Persie hľadal lepšie postaveného Robbena, ale mexický veterán Márquez ho zastavil faulom. Rozhodca Proenca však pokutový kop nenariadil.

Mexičanom stačili v druhom polčase tri minúty, aby sa ujali vedenia. Giovani dos Santos efektne na hrudi spracoval loptu a z otočky ľavačkou prekvapil Cillessena - 0:1. V 56. min mohol pridať druhý gól Peralta, tentoraz bol Cillessen pozorný. Na druhej strane mal tutovku obranca De Vrij, ktorý po skvele kopnutom rohu Robbena z pár metrov napálil loptu priamo do mexického gólmana Ochou a po jeho zákroku sa lopta ocitla na žrdi a putovala mimo bránky. V 68. min si už oveľa aktívnejší Robben pýtal pokutový kop, ale neuspel. O šesť minút neskôr sa opäť Robben vrútil do šestnástky, ale Ochoa mu zmenšil strelecký uhol a nohou vyrazil jeho strelu. V 88. min sa "oranjes" konečne dočkali. Po rohovom kope a hlavičkovom priťuknutí sa na hranici šestnástky dostal k lopte Wesley Sneijder a nekompromisne rozvlnil sieť - 1:1. Holanďania a najmä agilný Robben nepoľavili v tlaku a odmenou im bol pokutový kop v štvrtej minúte nadstaveného času, ktorý bezpečne premenil striedajúci Klaas-Jan Huntelaar.

Hlasy:

Louis van Gaal, tréner Holandska: "Hráči verili vo víťazstvo až do poslednej chvíle. Boli sme dobre fyzicky pripravení, čo sme dokázali v závere. Pred šampionátom nám mnohí predpovedali skorý odchod, tak prečo by sme mali byť teraz favoriti? Je jedno, či vo štvrťfinále bude naším súperom Kostarika alebo Grécko, bude to ťažký zápas."

Klaas-Jan Huntelaar, útočník a strelec rozhodujúceho gólu Holandska: "Bol to dobrý moment pre mňa i pre celý tím. Pred jedenástkou som mal dobrý pocit. Arjen prišiel ku mne a spýtal sa ma, či ju chcem kopnúť, tak som si zobral loptu a strelil ju do rohu."

Robin van Persie, kapitán a útočník Holandska: "Bolo to neuveriteľné, bol to veľmi ťažký zápas. Vysoká teplota a vlhkosť nám to ešte sťažili, no keď prehrávate, musíte útočiť."

Miguel Herrera, tréner Mexika: "Hrali sme veľmi dobre, no potom sme poľavili a pustili sme súpera k šanciam. Boli to majstrovstvá sveta, na ktorých bolo všetko proti Mexiku. Nanešťastie sme nedosiahli to, čo sme chceli."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok