Brazília po nervydrásajúcom zápase postupuje do štvrťfinále

TASR
28.6.2014 21:05

Futbalisti Brazílie postúpili do štvrťfinále 20. MS v Brazílii. V prvom sobotňajšom osemfinále v Belo Horizonte po remíze 1:1 v riadnom hracom čase a predĺžení zvíťazili nad Čile až po rozstrele z 11 m 3:2. V boji o postup do elitného kvarteta sa stretnú v piatok 4. júla s úspešnejším z dvojice Kolumbia - Uruguaj.

Brazília po nervydrásajúcom zápase postupuje do štvrťfinále
SITA

Na vypredanom Estadio Mineirao otvoril skóre domáci obranca David Luiz v 18. minúte, v 32. minúte vyrovnal Alexis Sanchez. Súboj dospelo až do penaltovej lotérie, v ktorej mali pevnejšie nervy domáci a sú medzi elitnou osmičkou.

Tréner 5-násobných majstrov sveta Luiz Felipe Scolari vymenil v základe stredopoliara Paulinha a na jeho miesto poslal Fernandinha. Kouč Čile Jorge Sampaoli z Argentíny nasadil uzdraveného obrancu Garyho Medela aj stredopoliara Artura Vidala. "La Roja" vypadla s Brazíliou v osemfinále predchádzajúcich MS 2010 v JAR.

Osemfinále:

Brazília - Čile 1:1 po predĺžení (1:1, 1:1), 3:2 rozstrel z 11 m

Góly: 18. Luiz - 32. Sanchez, ŽK: Hulk, Luiz Gustavo, Jo, Alves - Mena, Silva, Pinilla. Rozhodovali: Webb - Mullarkey, Cann (všetci Angl.), 58.170 divákov (vypredané).

rozstrel: David Luiz - 1:0, Pinilla - nedal, Willian - nedal, Sanchez - nedal, Marcelo - 2:0, Aranguiz - 2:1, Hulk - nedal, Diaz - 2:2, Neymar - 3:2, Jara - nedal
Brazília: Julio Cesar - Alves, Thiago Silva, Luiz, Marcelo - Fernandinho (72. Ramires), Luiz Gustavo - Hulk, Oscar (106. Willian), Neymar - Fred (64. Jo)

Čile: Bravo - Isla, Silva, Medel (108. Rojas), Jara, Mena - Aranguiz, Vidal (87. Pinilla), Diaz - Sanchez, Vargas (57. Gutierrez)

Od úvodného hvizdu sa začalo bez taktických šachov, v ostrom tempe a pekne tvrdo "od podlahy". Obaja kontinentálni rivali si veľmi dobre uvedomovali, o čo ide. Domáci boli o dosť aktívnejší, Čiľania pôsobili zakríknutejšie. V 6. minúte to prvýkrát nebezpečne skúsil Marcelo, ale len tesne vedľa pravej žrde. "Kanárici" však gólovo udreli v 18. minúte, roh Neymara priťukol hlavou Thiago Silva na zadnú tyč na Luiza, pred ktorým si pod tlakom zrazil loptu do vlastnej brány Jara. Gól FIFA pripísala Luizovi. Čile však nespanikárilo, proti upokojeným domácim si stále hralo svoje a čakalo na chybu súpera. A dočkalo sa v 32. minúte, keď po hrubom kikse v domácej rozohrávke po strate lopty z vlastného vhadzovania Vargas prihral Sanchezovi a ten chladnokrvne krížnou strelou k ľavej žrdi nedal Juliovi Cesarovi žiadnu šancu. Brazília potom mohutne zatlačila, Neymarovu hlavičku Silva odhlavičkoval tesne na roh, potom sa neujala ani štipľavá strela Alvesa. Čile pokojne čakalo na chyby súpera a po ďalšej hrúbke v rozohrávke ho mohol v 45. minúte dostať do vedenia Aranguiz, ale jeho strelu domáca obrana odvrátila na roh.

Do druhého polčasu sa išlo bez zmien v zostavách. V 55. minúte dal gól Hulk, ale anglický rozhodca Webb mu pri spracovaní centra odpískal ruku, takže bola domáca radosť zbytočná. Čile bolo aktívne v útočnom pressingu a domáci sa ťažšie presadzovali smerom dopredu. V 64. minúte predviedlo Čile absolútne skvelú krídelnú kombináciu s perfektným centrom aj zakončením Aranguiza, ale jeden z najkrajších brankárskych zákrokov turnaja predviedol Julio Cesar a zachránil Brazíliu. V 74. minúte dobre nacentroval Hulk, ale striedajúci Jo v rozhodujúcom momente minul. Do hry sa postupne vkrádali nepresnosti, no v 80. minúte sa dostal do šance Neymar, ale jeho hlavička nebola umiestnená a Bravo ju zneškodnil. A brankár Čile bol výborný aj v 84. minúte, keď reflexívne zlikvidoval bombu Hulka. Do konca riadneho hracieho času si obaja rivali ustrážili čisté konto a tak sa hneď v prvom súboji vyraďovacej fázy išlo do predĺženia.

V ňom zaujal náznak Joa v 100. minúte, ale jeho pokus obranca zblokoval, a o dve minútky sa neujala ani hlavička Oskara po centri Hulka. A aktívni Brazílčania neuspeli ani po nádejnej strele Hulka v 104. minúte. Na začiatku druhého predĺženie sa nepresadil ani Jo. Rozhodnúť tak mohol striedajúci Čiľan Pinilla v poslednej 120. minúte, ale jeho tvrdý projektil trafil len brvno domácej brány. Extračas ukončil nepresný pokus Ramiresa a išlo sa do nervydrásajúceho penaltového rozuzlenia. To lepšie zvládli domáci a vyhrali ho 3:2, keď až piati hráči v ňom zaváhali, z toho traja Čiľania.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok