Dúhový pochod prišli podporiť aj viacerí politici

TASR, TA3
28.6.2014 18:15

Piaty ročník dúhového pochodu, ktorý sa konal dnes v Bratislave, prišlo podporiť viacero známych osobností zo spoločenského a politického života. Medzi nimi boli aj poslanci Národnej rady SR Martin Poliačik zo SaS a nezávislý poslanec Juraj Droba, primátor Bratislavy Milan Ftáčnik a verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová.

Ftáčnik Dúhový Pride podporil už po štvrtý raz. Podľa neho je potrebné, aby sa Bratislava prezentovala ako tolerantné mesto voči iným názorom, náboženstvám a všetkým ľuďom.

"Som tu preto, aby som podporil rovnosť medzi ľuďmi, ktorí sa nemajú deliť ani podľa pohlavia, veku, farby pleti a ani podľa sexuálnej orientácie. Po piatich rokoch dúhového pochodu môžem konštatovať, že názor na túto problematiku sa mení. Oveľa otvorenejšie sa o nej hovorí," uviedol pre TASR Ftáčnik.

Ombudsmanka Dubovcová sa na tomto podujatí zúčastnila po prvý raz. Na znak podpory si na svojom úrade vyvesila dúhovú vlajku. Dubovcová tvrdí, že sa vyššej ústavnej ochrany manželstva medzi mužom a ženou potešila, avšak napriek tomu podľa nej skupina LGBTI ľudí ťahá za kratší koniec a neboli dodržané jej práva. "Som tu kvôli podpore slabších. Ukázalo sa, že časť spoločnosti má veľkú silu a vie si presadiť svoje práva vo veľmi rýchlom čase. Toto je druhá časť verejnosti, ktorá nemá takú silu, preto je potrebné ju podporiť," povedala Dubovcová.

Dlhoročným priaznivcom bratislavského dúhového pochodu je aj poslanec Poliačik, ktorý tvrdí, že sa zmenou ústavy situácia pre LGBTI komunitu a nezosobášené páry na Slovensku zhoršila. "Z manželstva sa z nepochopiteľných dôvodov stáva privilegovaný stav a my musíme povedať, že toto nie je správne. Oveľa dôležitejšie je to, či sa o seba ľudia starajú a sú si verní. Nemôžeme preto rozlišovať medzi vzťahom dvoch mužov, dvoch žien a slobodnou mamičkou," uviedol Poliačik. Podľa poslanca Drobu v Národnej rade SR stále panuje homofóbia a k zásadnej zmene v tejto otázke nedošlo ani na Slovensku. "Minulý rok som bol viac optimistickejší. Teraz len dúfam, že Smer-SD si uvedomí, čo je moderná sociálna demokracia v Európe a predloží zákon, ktorý legitimizuje registrované partnerstvá," dodal Droba.

Dúhový Pride tento rok podporilo aj 21 diplomatických misií na Slovensku a svoju priazeň vyjadrila organizácia Amnesty International Slovensko, štátna tajomníčka Ministerstva spravodlivosti SR Monika Jankovská či spisovateľ Michal Hvorecký.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok