Hádzanármi roka deviatykrát v kariére Štochl a druhýkrát Beňušková

TASR
28.6.2014 15:51

Šiestykrát za sebou a rekordný deviatykrát v kariére získal ocenenie pre najlepšieho hádzanára Slovenska brankár Richard Štochl, medzi ženami sa na trón druhý raz posadila Petra Beňušková.

Hádzanármi roka deviatykrát v kariére Štochl a druhýkrát Beňušková
SITA

Výsledky ankety Slovenského zväzu hádzanej za rok 2013 slávnostne vyhlásili v sobotu v bratislavskom hoteli Sorea Regia po skončení volebnej konferencie SZH.

Brankár ukrajinského tímu GK Motor Záporožie Štochl si suverénnou obhajobou triumfu upevnil svoju pozíciu absolútneho rekordéra v ankete vyhlasovanej od roku 1973. V polovici uplynulého roka prestúpil 38-ročný ostrieľaný borec po zisku ruského titulu z tímu Čechovskí Medvedi do Záporožia a získal s ním ukrajinský primát i postup do osemfinále Ligy majstrov. Na konte tak už má osem majstrovských titulov z piatich rôznych krajín.

"Teším sa. Som veľmi vďačný za hlasy, ktoré mi ľudia dávajú, pretože to svedčí o tom, že niečo asi robím dobre. Je to pre mňa veľké zadosťučinenie," povedal Štochl po víťazstve v ankete. "Prestup na Ukrajinu a celú sezónu hodnotím výborne, Išiel som do neznáma, ale bolo to dobré rozhodnutie. Záporožie je klub, ktorý nemá veľkú históriu, ale v Lige majstrov sa nám podarilo postúpiť zo skupiny. Motor má vysoké ambície nielen doma ale aj v európskych súťažiach a aj preto som tam išiel. Spokojnosť bola asi obojstranná, keďže som predĺžil kontrakt. Rok 2013 teda bol pre mňa na klubovej úrovni úspešný, ale ja som maximalista a mrzí ma, že s reprezentáciou sa nám kvalifikácia nevydarila. Verím, že v ďalšej to bude iné a že sa odrazíme smerom k olympiáde."

Štochl minulý ročník ukončil predčasne už v apríli a v Kyjeve sa podrobil operácii zápästia, aby bol stopercentne fit do začiatku sezóny. "Momentálne dovolenkujem a rehabilitujem po operácii. Začal som už individuálne trénovať, po troch mesiacoch od zákroku, teda 15. júla, už budem môcť ísť naplno aj s rukou. Prípravu začíname v klube 7. júla," vysvetlil Štochl, ktorý ešte nechystá koniec kariéry a na budúci rok teda môže byť realitou jeho jubilejný desiaty triumf v ankete o najlepšieho hádzanára Slovenska. "Nikdy o tom nerozmýšľam dopredu, ale určite urobím všetko pre to, aby som pokračoval v spoľahlivých výkonoch a keď to potom kompetentní ohodnotia, budem rád."

Čerstvá posila druholigového francúzskeho klubu Stella Saint-Maur Beňušková zopakovala víťazstvo v ankete z roku 2006 a na piedestáli strieda Lýdiu Jakubisovú. Tridsaťdvaročná stredná spojka patrila doteraz k najvýraznejším oporám dvojnásobného českého majstra DHK Baník Most, kde pôsobila od roku 2011. Reprezentácii pomohla v nedávno skončenej kvalifikácii k postupu na ME po dlhých dvadsiatich rokoch. Momentálne si užíva zaslúženú dovolenku, cenu za ňu na ceremónii prevzal otec Peter.

Najlepším hráčom mužskej extraligy je Ľubomír Ďuriš z HC Sporta Hlohovec, za najlepšiu slovenskú hráčku nadnárodnej WHIL určili hlasy novinárov, zástupcov klubov a zväzu Beňuškovú. Ocenenie Talent roka získali Lukáš Urban z majstrovského Tatrana Prešov a Karin Bujnochová z HK Slovan Duslo Šaľa.
V mužskej ideálnej sedmičke obhájili okrem Štochla svoje pozície Tomáš Urban a Michal Kopčo, novými či staronovými tvárami v nej sú Radoslav Antl, Oliver Rábek, Ľubomír Ďuriš a Pavol Polakovič. Medzi ženami si miesta v top zostave v porovnaní s vlaňajškom udržali Lucia Súkenníková ako pravé krídlo a pivotka Dominika Horňáková, predrali sa do nej Reka Bíziková, Marianna Rebičová, Petra Beňušková, Simona Szarková a brankárka Lucia Gubiková.

Sieň slávy slovenskej hádzanej má už 38 mien. Tentoraz do nej pribudla sedmička Irena Popluhárová, Katarína Beňušková-Lamrichová, Ján Vicena, Jaroslav Papiernik, Karol Lukošík, Marián Hirner, František Šulc.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok