Nemci zdolali Američanov a vyhrali G-skupinu

SITA
26.6.2014 20:46

Reprezentanti Nemecka zvíťazili vo štvrtkovom súboji v G-skupine majstrovstiev sveta vo futbale v Brazílii nad tímom USA 1:0 (0:0). Jediný a rozhodujúci gól stretnutia hraného v hustom daždi v Aréne Pernambuco v Recife strelil v 55. min Thomas Müller.

Nemci zdolali Američanov a vyhrali G-skupinu
SITA

Nenaplnili sa prognózy o „dohodnutej“ remíze, ktorá by vyhovovala obom tímom najmä preto, že Američania podali v ofenzíve veľmi slabý výkon a za celý zápas poriadne neohrozili Manuela Neuera v nemeckej bránke.

Nemci sa stali víťazmi G-skupiny a v osemfinále sa v pondelok 30. júna v Porto Alegre stretnú s druhým tímom z H-skupiny. Spoločne s nemeckými futbalistami postúpili do vyraďovacej fázy aj Američania, keďže v súbežne hranom zápase G-skupiny v Brasílii Portugalsko zdolalo Ghanu 2:1. Súperom USA v osemfinále bude v utorok 1. júla v Salvadore víťaz H-skupiny. 

G-skupina:

USA - Nemecko 0:1 (0:0)

Gól: 55. T. Müller, ŽK: 37. O. Gonzalez, 62. Beckerman - 11. Höwedes, rozhodovali: Irmatov - Rasulov (obaja Uzb.), Kočkarov (Gruz.), 42 000 divákov 

Zostavy:

USA: Howard - F. Johnson, O. Gonzalez, Besler, Beasley - Beckerman, J. Jones - Zusi (84. Yedlin), Bradley, Davis (59. Bedoya) - Dempsey

Nemecko: Neuer - J. Boateng, Mertesacker, Hummels, Höwedes - Lahm - Schweinsteiger (76. Götze), T. Kroos - Mesut Özil (89. Schürrle), Podolski (46. Klose) - T. Müller 

Nemci začali podľa očakávania náporom. Už v 2. min sa pokúšal Müller o efektné zakončenie nožničkami, ale zostali len vo virtuálnej rovine. Po desiatich minútach sa ocitli v šestnástke súpera obaja stopéri Nemecka Mertesacker a Höwedes, ale navzájom si prekážali a nič z toho nebolo. Po štvrťhodinke si Müller narazil loptu so Schweinsteigerom, vrútil sa do pokutového územia Američanov, ale Gonzalez mu včas vypichol loptu. Hráči USA ukázali prvú ucelenejšiu útočnú akciu až v 22. min, ale Zusi zakončoval z 18 m tesne nad nemeckú bránku. V 35. min ukázal peknú strelu Mesut Özil, Howard loptu vyrazil.

Do druhého polčasu nastúpil nemecký útočný žolík Klose, ktorý nahradil Podolského a už po siedmich minútach sa mohol 36-ročný veterán zapísať so streleckej listiny, ale hlavou sa len obtrel o center Schweinsteigera. Gól padol o tri minúty neskôr. Americký brankár Howard vyboxoval hlavičku Mertesackera pred kanoniera Nemcov Müllera a ten strelou bez prípravy z hranice šestnástky otvoril skóre - 1:0. Pre 24-ročného útočníka Bayernu Mníchov je to už deviaty gól v súčte jeho účastí na majstrovstvách sveta a štvrtý na brazílskom Mundiale. V 83. min mohol pridať gólovú poistku Özil, ale v ideálnej pozícii v päťke mu odskočila lopta. Nemci bez väčších problémov dotiahli zápas do víťazného konca, hoci v nadstavenom čase Bedoyovu nebezpečnú strelu zblokoval Lahm. Aj Američania sa napriek prehre a vlažnému výkonu tešili z postupu do osemfinále.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok