Portugalsko zdolalo Ghanu v rozlúčke so šampionátom

SITA
26.6.2014 20:42

Futbalisti Portugalska zvíťazili nad hráčmi Ghany 2:1 vo štvrtkovom zápase G-skupiny na XX. majstrovstvách sveta v Brazílii. Úvodný gól na Estádio Nacional Mané Garrincha v Brasílii strelil v 31. min ghanský stopér John Boye, ktorý po centri Portugalčana Miguela Velosa nešťastne prekonal vlastného brankára Fataua Daudu.

Portugalsko zdolalo Ghanu v rozlúčke so šampionátom
SITA

V 57. min vyrovnal presnou hlavičkou Asamoah Gyan, desať minút pred koncom zabezpečil Portugalčanom jedinú výhru na turnaji kanonier Realu Madrid Cristiano Ronaldo.

Portugalsko ziskom troch bodov preskočilo Ghanu v tabuľkovom poradí "géčka", no obsadilo len tretiu pozíciu. S postupu do osemfinále sa tešili Nemci a Američania, Európania zvíťazili vo štvrtkovom vzájomnom stretnutí 1:0 a triumfovali v G-skupine. 

G-skupina:

Portugalsko - Ghana 2:1 (1:0)

Góly: 31. J. Boye (vlastný), 80. Cristiano Ronaldo - 57. Asamoah Gyan, ŽK: 90.+ Joao Moutinho - 39. Afful, 55. Waris, 78. J. Ayew, rozhodovali: Shukralla - Tulefat, Saleh (všetci Bahr.), 67 540 divákov

Zostavy:

Portugalsko: Beto (89. Eduardo) - Joao Pereira (61. Varela), Pepe, Bruno Alves, Miguel Veloso - Joao Moutinho, William Carvalho, Rúben Amorim - Nani, Cristiano Ronaldo - Éder (69. Vieirinha)

Ghana: Dauda - Afful, J. Boye, Jonathan Mensah, Kwadwo Asamoah - Atsu, Rabiu (76. Acquah), Agyemang-Badu, A. Ayew (81. Wakaso Mubarak) - Waris (71. J. Ayew), Asamoah Gyan 

Už po piatich minútach hry mohol otvoriť skóre portugalský kanonier Cristiano Ronaldo, jeho pokus z pravej strany prekvapil gólmana Daudu a opečiatkoval brvno. O sedem minút neskôr opäť nepochodil hráč Realu Madrid, jeho priamy kop vyrazil ghanský brankár mimo priestoru svojej svätyne. Po dvadsiatich minútach sa mohlo meniť skóre v prospech Portugalska i Ghany - najskôr tretíkrát neuspel Cristiano Ronaldo, ktorého hlavičku zo šiestich metrov zneškodnil vynikajúcim zákrokom Dauda, na druhej strane sa nepresadil Asamoah Gyan zoči-voči brankárovi Betovi. V 31. min sa Portugalsko tešilo z úvodného gólu. Center Velosa z ľavej strany usmernil za chrbát Daudu stopér Ghany Boye, od jeho kolena sa lopta odrazila postupne do brvna a ľavej žrde do siete. O tri minúty neskôr mohol zvýšiť rozdiel v skóre Amorim, ale z hranice šestnástky trafil len bočnú sieť Daudovej bránky.

Ghančania sa vrátili do hry o víťazstvo v 57. min, center Kwadwa Asamoaha usmernil hlavou do portugalskej bránky Asamoah Gyan - 1:1. O štyri minúty strelec vyrovnávajúceho gólu ideálne našiel v pokutovom území Warisa, jeho nepresná hlavička neposunula Ghanu na postupovú pozíciu číslo dva v rámci G-skupiny. V 69. min vyskúšal šťastie strelou z diaľky striedajúci Portugalčan Varela, jeho pokus letel nad bránku Ghany. Desať minút pred koncom riadneho hracieho času potrestal zaváhanie brankára Daudu Cristiano Ronaldo, ktorý nekompromisne poslal loptu k ľavej žrdi - 2:1. Ten istý hráč mohol o dve minúty neskôr prakticky rozhodnúť o víťazovi duelu, nepremenil však vynikajúcu pozíciu v pokutovom území. V nadstavenom čase Ronaldo nepremenil ešte dve výborné príležitosti, Ghančania však už výhru Portugalčanov neohrozili.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok