Suarez dostal od FIFA stop na deväť zápasov

TASR TA3
26.6.2014 16:07

Uruguajský útočník Luis Suarez dostal od disciplinárnej komisie Medzinárodnej futbalovej federácie FIFA za uhryznutie talianskeho obrancu Giorgia Chielliniho trest na deväť zápasov, suspendáciu na 4 mesiace v akejkoľvek spojitosti s futbalovou činnosťou a pokutu 100.000 švajčiarskych frankov.

Informovala o tom vo štvrtok agentúra Reuters.

Suarez sa previnil tesne pred víťazným gólom svojho krajana Diega Godina v 81. minúte rozhodujúceho stretnutia základnej D-skupiny na MS v Brazílii. V priamom súboji o postup Uruguaj zdolal Taliansko 1:0 a postúpil do osemfinále. Incident si hlavný rozhodca nevšimol, ale uruguajského strelca usvedčili televízne kamery.

"Takéto správanie nemôžeme na futbalovom ihrisku jednoducho tolerovať. A zvlášť na majstrovstvách sveta FIFA, kde sú na hviezdy na ihriskách upreté milióny očí ľudí. Disciplinárna komisia FIFA vzala do úvahy všetky faktory prípadu a Suareza potrestala podľa zodpovedajúcich regúl disciplinárneho poriadku. Rozhodnutie nadobudlo okamžitú platnosť hneď, ako bolo oznámené," citoval Reuters šéfa disciplinárky FIFA Claudia Sulsera.

Trest začne 27-ročnému hráčovi, ktorý bol v minulej sezóne s 31 gólmi najlepším strelcom anglickej Premier League, plynúť osemfinálovým súbojom s Kolumbiou 28. júna. Na rokovaní disciplinárky Suarez nevypovedal osobne, Uruguaj tam zastupoval prezident národnej asociácie Wilmar Valdez.

Kanonier "The Reds" zmeškal na šampionáte prvý zápas proti Kostarike (1:3), lebo sa ešte nezotavil po operácii kolena. V druhom ale jeho dva góly rozhodli o vyradení Anglicka (2:1). Za jeho Liverpool nebude môcť hrať, ani trénovať až do konca októbra, vymešká prvých 9 zápasov v lige a nebude môcť hrať do novembra ani v Lige majstrov 2014/2015.

V minulosti už Suarez dvakrát pohrýzol súpera. V roku 2013 sa v zápase Premier League "zakusol" do obrancu Chelsea Londýn Branislava Ivanoviča, za čo dostal desaťzápasový dištanc. V roku 2010 počas pôsobenia v Ajaxe Amsterdam pohrýzol protihráča z PSV Eindhoven Otmana Bakkala a odsedel si za to sedem zápasov.

Suarez obvinenia z uhryznutia súpera odmietal. "Takéto situácie sú v zápase úplne bežné. Dostali sme sa do kontaktu, on ma udrel ramenom a v tom momente moje zuby zasiahli jeho ruku," bránil sa.

Maximálna výška trestu, ktorá mu hrozila, bola podľa noriem FIFA suspendácia na 24 zápasov alebo dvojročný zákaz činnosti. Na MS 1994 Talian Mauro Tassotti zlomil nos Španielovi Luisovi Enriquemu, za čo dostal osemzápasový dištanc, čo je doteraz najprísnejší trest od FIFA v histórii svetových šampionátov.

Uruguaj v osemfinále čaká v juhoamerickom derby Kolumbia, zápas je na programe v sobotu v Rio de Janeiru.
Na rozhodnutie futbalových funkcionárov čakajú aj sponzori Suareza. Spoločnosť 888, ktorá prevádzuje internetové kasína a tzv. online poker, už vyhlásila, že zvažuje ďalšie pokračovanie spolupráce s uruguajským hráčom. Nemecký výrobca športového oblečenia Adidas uviedol, že si počká na verdikt FIFA. Rovnaké stanovisko zaujala aj firma Beats, ktorá vyrába známe audio slúchadlá.

Brazil_Soccer_WCup_Italy_Uruguay-91d47afc330d41d18181ff4dfb722f39.JPEG
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok