Španielska daňová reforma môže ohroziť rating krajiny

SITA
26.6.2014 11:27

Navrhovaný plán plošného zníženia daní pre zamestnancov a firmy v Španielsku môže mať negatívne dopady na úverový rating krajiny. Uviedla to vo štvrtok medzinárodná ratingová agentúra Moody’s. Vláda v Madride podľa nej v nedostatočnej miere prihliadla na odporúčania expertov.

Španielska daňová reforma môže ohroziť rating krajiny
SITA

Cieľom reformy je stimulovať výdavky a investície po viac ako piatich rokoch poklesu ekonomiky, výdavkových škrtov a zvyšovania daní. Kritici reformu označili za oportunistický krok vlády pred budúcoročnými parlamentnými voľbami.

"Daňové zmeny nenapĺňajú pôvodnú ambíciu ďalekosiahlej daňovej reformy, ako ju navrhovala expertná komisia zriadená vládou," uviedla ratingová agentúra vo vyhlásení.

Španielska vláda minulý týždeň predstavila návrh reformy, ktorá počíta so znížením najvyššej aj najnižšej sadzby dane z príjmu. Veľkým spoločnostiam má v závislosti od podmienok v ekonomike počas nasledujúcich dvoch rokov klesnúť daňová záťaž na 25 % zo súčasných 30 %. Vláda chce tiež obmedziť daňové výnimky a rozšíriť daňové základy. Výber daní v Španielsku bol v roku 2012 na úrovni 36,4 % hrubého domáceho produktu (HDP), čo znamená v rámci 28-člennej EÚ jednu z najnižších mier, uviedla agentúra Reuters.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok