Dohodu IBM s firmou Lenovo sprevádzajú obavy o bezpečnosť

SITA
26.6.2014 09:34

Predaj divízie serverov spoločnosti IBM čínskej firme Lenovo sa ocitol v neistote. V súvislosti s ním totiž americká vláda prešetruje otázky národnej bezpečnosti. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na Wall Street Journal.

Dohodu IBM s firmou Lenovo sprevádzajú obavy o bezpečnosť
SITA

Ten však neuviedol svoje zdroje. Predstavitelia americkej bezpečnosti a Americký výbor pre zahraničné investície (CFIUS) vyjadrujú obavy, že k serverovému vybaveniu používanému v komunikačných sieťach a v dátových centrách, ktoré podporujú Pentagon, by sa na diaľku mohli dostať čínski špióni.

Vládni predstavitelia majú taktiež problém s predajom serverov, ktoré by bolo možné združiť dohromady a vytvoriť veľmi výkonný počítač. V snahe vyvrátiť pochybnosti spoločnosti IBM a Lenovo uviedli, že údržbu v mene firmy Lenovo bude "dlhší čas" zabezpečovať IBM.

Čínska technologická spoločnosť Lenovo Group sa v januári dohodla na kúpe divízie spoločnosti IBM zaoberajúcej sa výrobou serverov pre dátové centrá za 2,3 mld. USD. Ide tak o najväčšiu čínsku akvizíciu v technologickom sektore. Obdobnú zmluvu obe spoločnosti uzavreli v roku 2005, keď americký gigant čínskej spoločnosti predal svoju stratovú divíziu osobných počítačov za 1,75 mld. USD.

Spoločnosť IBM je jednou z najväčších IT spoločností na svete a pod názvom International Business Machines poskytuje klientom svoje služby už viac ako 100 rokov. Celosvetovo pôsobí vo vyše 170 krajinách, pričom neustále rozširuje svoje geografické pokrytie, a zamestnáva vyše 430 tisíc zamestnancov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok