Švajčiarsko sa dohodlo na daňovej spolupráci s Francúzskom

SITA
26.6.2014 08:36

Francúzsko sa dohodlo so Švajčiarskom na užšej spolupráci v prípadoch daňových únikov. Francúzsko vyvíja úsilie, aby zamedzilo občanom v daňových únikoch prostredníctvom ukrytých švajčiarskych účtov.

Švajčiarsko sa dohodlo na daňovej spolupráci s Francúzskom
ČTK

Minulý mesiac Švajčiarsko skončilo s uplatňovaním bankového tajomstva a súhlasilo, že sa pripojí k ďalším krajinám a bude s nimi zdieľať daňové informácie v momente, keď krajina prijme medzinárodné štandardy.

Zmeny, na ktorých sa v Berne dohodli francúzsky minister financií Michel Sapin a jeho švajčiarska kolegyňa Eveline Widmer-Schlumpfová, posúvajú spoluprácu oboch krajín do roviny, ktorá je v súlade so štandardmi Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD). "Zlepšenie výmeny informácií na základe zákonných požiadaviek je krokom k automatickému vymieňaniu informácií, čo by sa malo stať štandardom v medzinárodnej spolupráci v daňovej oblasti," povedal Sapin.

Ministri taktiež podpísali pakt, v ktorom sa zaviazali že budú pokračovať v rozhovoroch a v spolupráci v snahe zabraňovať daňovým únikom.

Boj s daňovými únikmi výrazne presadzuje francúzsky prezident Francois Hollande, pretože mu má pomôcť so znižovaním deficitu bez ďalšej záťaže pre ekonomiku. Daňové škandály sa navyše dotýkajú členov jeho vlády. Bývalý francúzsky minister pre rozpočet Jerome Cahuzac bol nútený odstúpiť zo svojej funkcie, keďže sa ukázalo, že má vo švajčiarskej banke tajný účet. Neskôr to Cahuzac aj priznal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok