Boje v afganskej provincii Helmand si vyžiadali 160 obetí

TASR
25.6.2014 20:50

Vyše 160 ľudí už prišlo o život a tisíce museli opustiť svoje domovy v dôsledku pokračujúcich bojov medzi povstalcami a bezpečnostnými silami v provincii Helmand na juhu Afganistanu. Oznámila to dnes agentúra DPA s odvolaním sa na miestne úrady.

Boje v afganskej provincii Helmand si vyžiadali 160 obetí
SITA

Ozbrojenci Talibanu od minulého piatka podnikajú nočné útoky na policajné stanovištia v štyroch nepokojných okresoch Navzad, Sangin, Kadžaki a Músa Kala.

Podľa bilancie miestnych úradov prišlo počas bojov o život 100 militantov, 21 príslušníkov bezpečnostných síl a 40 civilistov. Približne 2000 rodín utieklo pred násilnosťami zo svojich domovov. Do oblasti boli vyslané vojenské i policajné posily z iných častí provincie Helmand.

Podľa hovorcu Talibanu sa povstalci zmocnili viacerých policajných kontrolných stanovíšť a zabili alebo zranili desiatky vojakov a policajtov. Afganský prezident Hámid Karzaj vyzval talibanských bojovníkov v Helmande, aby nezabíjali civilné obyvateľstvo. Na odškodné príbuzným obetí vyčlenil v prepočte 66.000 eur.

Generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen dnes v Bruseli potvrdil, že aliancia smeruje k tomu, aby do konca tohto roku odovzdala plnú zodpovednosť za bezpečnosť Afganistanu miestnej armáde a polícii. Afganským bezpečnostným silám však bude NATO naďalej poskytovať výcvik, poradenstvo a podporu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok