Zomrel herec Eli Wallach, bandita zo Siedmich statočných

TASR
25.6.2014 09:10

Americký herec Eli Wallach, známy najmä úlohami banditov vo westernoch Sedem statočných a Dobrý, zlý a škaredý, zomrel v utorok vo veku 98 rokov. Informovali o tom noviny New York Times.

Zomrel herec Eli Wallach, bandita zo Siedmich statočných
ČTK

Úmrtie Wallacha podľa správy potvrdila jeho dcéra Katherine. Bližšie okolnosti neboli bezprostredne známe.
Eli Wallach vyrastal ako syn židovských imigrantov z Poľska v prevažne talianskej štvrti New Yorku. Mohol by sa tak zdať nepravdepodobným kovbojom, k jeho najznámejším úlohám však patrili práve postavy vo westernoch, uviedla dnes agentúra Reuters.

Mnohí kritici považujú za jeho najlepšiu úlohu stvárnenie neľútostného vodcu mexických banditov Calveru v Siedmich statočných, čo bol v roku 1960 jeho prvý kinohit. Podľa iných vynikol najviac vo filme Dobrý, zlý a škaredý (1966) ako bandita Tuco, ten "škaredý", protivník Clinta Eastwooda.

Wallach aj po rokoch hovoril, že neznámi ľudia ho spoznávajú a hvízdajú si pritom známu hlavnú melódiu z Dobrého, zlého a škaredého.

Wallach, ktorý aj ako deväťdesiatnik stále nakrúcal filmy, vyštudoval Texaskú univerzitu, kde "pochytil" jazdu na koni, ktorá mu dobre poslúžila neskôr v kariére. Herectvo študoval v jednej z newyorských hereckých škôl. Na Broadwayi debutoval v roku 1945 a v roku 1951 získal cenu Tony za svoj divadelný výkon. V roku 2010 mu udelili čestného Oscara za celoživotné dielo.

Sedem statočných (1960)

Dobrý, zlý, škaredý (1966)

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok