Kresťania si pripomínajú narodenie sv. Jána Krstiteľa

TASR
24.6.2014 07:52

Kresťania si dnes pripomínajú narodenie sv. Jána Krstiteľa, predchodcu Pána Ježiša. Podľa Biblie bol sv. Ján Krstiteľ synom židovského kňaza Zachariáša a jeho manželky Alžbety.

Kresťania si pripomínajú narodenie sv. Jána Krstiteľa
TASR

Títo manželia bývali v dedinke Ain Karim, vzdialenej asi sedem kilometrov na západ od Jeruzalema. V pokročilom veku sa im narodil syn Ján.

V dospelosti žil sv. Ján asketickým životom. Zdržiaval sa v blízkosti priechodov cez rieku Jordán a tam vyzýval ľudí na pokánie a krstil ich v tejto rieke, aby boli očistení od hriechov. Preto ho nazývali Jánom Krstiteľom. Podľa evanjelií pokrstil aj Ježiša Krista.

Sv. Ján Krstiteľ vyzýval ľudí k pokániu. Radil im, aby sa delili s tým, čo majú, či už išlo o odev alebo jedlo, s ľuďmi, ktorí nemajú nič. Učil ich modliť sa a pripravoval ich na príchod niekoho, ktorý je oveľa väčší a dôležitejší ako on. Čistá a silná osobnosť sv. Jána Krstiteľa mnohých priťahovala a považovali ho za proroka či Mesiáša. On však zdôrazňoval, že nie je ani Mesiáš, ani prorok. "Ja Vás krstím vodou, ale po mne príde mocnejší, ktorému nie som hoden rozviazať remienky na obuvi. Ten Vás bude krstiť Duchom Svätým a ohňom," hovorieval podľa evanjelií sv. Ján Krstiteľ a pripravoval tak cestu Ježišovi Kristovi.


Mučenícku smrť sv. Jána Krstiteľa si kresťania pripomínajú 29. augusta. Podľa tradície Ján napomínal kráľa Herodesa za jeho nemravný a hriešny život a ten ho dal uväzniť. Neskôr, na žiadosť jeho nezákonnej manželky Herodiady a jej dcéry Salomé, dal Jána vo väzení sťať.


Sv. Ján Krstiteľ vystupoval ako posledný starozákonný prorok, predchodca Mesiáša. Je považovaný za jednu z najväčších postáv dejín spásy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok