Holandsko vyhralo skupinu, víťazná rozlúčka Španielska

TASR
23.6.2014 20:11

Futbalisti Holandska sa stali víťazmi B-skupiny na MS v Brazílii, keď v pondelňajšom priamom súboji o prvenstvo zdolali v Sao Paule reprezentáciu Chile 2:0.

Holandsko vyhralo skupinu, víťazná rozlúčka Španielska
SITA

Víťazný gól strelil v 77. minúte hlavou striedajúci Leroy Fer, v nadstavenom čase poistil triumf "oranjes" Memphis Depay. Zverenci Louisa van Gaala sa kvalifikovali do osemfinále z prvého miesta s plným počtom 9 bodov. Už pred ich vzájomným zápasom s Chile bolo jasné, že postúpi aj ich juhoamerický súper.

V ďalšom stretnutí "béčka" sa ešte stále úradujúci majstri sveta Španieli rozlúčili so šampionátom víťazstvom 3:0 nad Austráliou. So ziskom troch bodov obsadili tretiu nepostupovú priečku, "protinožci" skončili bez bodu poslední.

Holandsko si na osemfinálového súpera, s ktorým sa stretne v nedeľu 28. júna o 18.00 SELČ vo Fortaleze, muselo počkať do neskorého večera. Čakala ho konfrontácia s druhým tímom z A-skupiny, ktorým mohla byť Brazília, Mexiko alebo Chorvátsko. Chile sa v osemfinále predstaví o deň skôr v sobotu 28. júna o 18.00 SELČ v Belo Horizonte proti víťazovi A-skupiny, ktorý vzišiel rovnako z trojlístka Brazília, Mexiko, Chorvátsko.

B-skupina, 3. kolo:
Holandsko - Chile 2:0 (0:0)
Góly: 77. Fer, 90.+2 Depay. ŽK: Blind - Silva. Rozhodovali: Gassama (Gambia) - Menkouande (Kam.), Kabanda (Rwanda), 60.000 divákov.
Holandsko: Cillessen - Janmaat, Vlaar, de Vrij, Blind - Wijnaldum, de Jong, Kuyt (89. Kongolo) - Sneijder (75. Fer) - Robben, Lens (69. Depay)
Chile: Bravo - Medel, Silva (70. Valdivia), Jara - Isla, Aranguiz, Diaz, Mena - Gutierrez (46. Beausejour) - Vargas (81. Pinilla), Sanchez

V priamom súboji o prvenstvo v B-skupine potrebovalo Chile bodovať naplno, pri rovnosti šiestich bodov totiž hralo v prospech "oranjes" lepšie skóre. Juhoameričania nastúpili v základe bez ťahúňa tímu Vidala, ktorého na podhrotovej pozícii nahradil Gutierrez. Holanďanom chýbal potrestaný kanonier van Persie, na hrote namiesto neho operoval Lens. Aktéri oboch tímov jasne deklarovali, že im ide najmä o to, aby sa v osemfinále vyhli Brazílii.

Úvodné minúty sa niesli v znamení obojstrannej opatrnosti. Postupne sa viac začali ukazovať v útoku hráči Chile, ale strelecký pokus na bránu dlhé minúty nie a nie prísť. V nezáživnom predstavení prvýkrát zaujal záblesk príležitosti až v 23. minúte.

Pekný signál hráčov Chile z rohu však priniesol iba nepresnú Gutierrezovu strelu. V 35. minúte Robben nacentroval na de Vrija, pre ktorého však bola lopta privysoká a napriek snahe ju poslal hlavou ďaleko od brány. Aktivitou hýril Robben, ktorý v 40. minúte pekným sólom prenikol až do šestnástky súpera, ale jeho povestná ľavačka tentoraz minula cieľ. Prvý polčas fajnšmekrov rozhodne nemal čím uspokojiť.

Ani po zmene strán sa obraz hry príliš nezmenil, taktický boj nepriniesol výraznejší vzruch pred žiadnou z brán. Bezgólový výsledok viac nahrával do kariet Holanďanom a hoci Chile preplo do vyšších obrátok, nedokázalo sa trvalejšie usadiť pred pokutovým územím súpera. V 76. minúte sa uviedol peknou strelou striedajúci Depay, ktorú Bravo vytlačil dlaňou na roh.

Po ňom Janmaat centrom našiel hlavu ďalšieho nového muža Fera, ktorý nezadržateľne otvoril skóre a otvoril si strelecký účet v národnom tíme - 1:0. V závere sa stretnutie po krátkych turbulenciách opäť vrátilo do útlmu, Holanďania si však ešte v nadstavenom čase poistili triumf gólom Depaya po prihrávke Robbena - 2:0.

Alexis Sanchez Chile vs. Hlandsko MS 2014 (SITA).jpg

Obhajcovia titulu zo Španielska sa s nevydareným účinkovaním na MS v Brazílii rozlúčili v B-skupine jasným triumfom nad Austráliou 3:0. O góly sa postarali David Villa v prvom a Fernando Torres s Juanom Matom v druhom polčase, pri zrode prvých dvoch bol Andres Iniesta. Ten nastúpil na jubilejný 100. zápas v najcennejšom drese.

Austrália i Španielsko už pred záverečným duelom v Aréne da Baixada v Curitibe nemali šancu postúpiť do osemfinále turnaja a bojovali tak iba o tretiu priečku v tabuľke. Získali ju Španieli, ktorí tak odvrátili hrozbu, že prvýkrát v histórii MS nezíska obhajca titulu na šampionáte ani bod.

V tíme Španielska dostali prvýkrát v Brazílii šancu brankár Pepe Reina i Villa a kouč Vicente del Bosque spravil po prehre s Chile 0:2 až sedem zmien v zostave. Namiesto suspendovaného Tima Cahilla sa na ihrisko v austrálskej ekipe dostal 21-ročný útočník Adam Taggart.

B-skupina, 3. kolo:
Austrália - Španielsko 0:3 (0:1)
Góly: 36. Villa, 69. Torres, 82. Mata, ŽK: Špiranovič, Jedinak - Ramos. Rozhodovali: Shukralla - Tulefat, Saleh (všetci Bahr.), 33.000 divákov.

Austrália: Ryan - McGowan, Špiranovič, Wilkinson, Davidson -McKay, Jedinak, Bozanič (72. Bresciano) - Leckie, Taggart (46. Halloran), Oar (61. Troisi)
Španielsko: Reina - Juanfran, Albiol, Ramos, Jordi Alba - Xabi Alonso (83. Silva), Koke - Cazorla (68. Fabregas), Iniesta, Villa (57. Mata) - Torres

"Socceroos" sa nezľakli ani ďalšieho európskeho giganta a hneď v úvode sa tlačili dopredu. Taggart najskôr nedočiahol na prihrávku Leckieho, druhý menovaný hráč po piatich minútach vystrelil vedľa. Až potom dali o sebe vedieť aj Španieli, ale Torres nedostihol dlhý pas a ofenzívu favorita sprevádzala vágnosť. V 17. minúte prvý strelecký pokus dosluhujúcich majstrov sveta v podaní Cazorlu zblokovala obrana a o tri minúty neskôr zakončoval Villa nepresne a navyše z ofsajdu.

Prvá šanca prišla v polovici úvodného dejstva - po peknej akcii Torresa a pätičke Villu vystrelil Alba z ľavej strany iba do rúk Ryana. Španieli prevzali iniciatívu a záver polčasu im vyšiel. Desať minút pred prestávkou si Villa na ľavej strane poradil s Jedinakom, ale jeho prihrávka pred bránku adresáta nenašla, no v 36. minúte sa už skóre menilo. Iniesta skvelou prienikovou prihrávkou vysunul vpravo Junafrana a jeho spätný pas poslal Villa efektne pätičkou do bránky - 0:1. Reina vzápätí po chybe v defenzíve zachraňoval pred Taggartom a Španieli išli do kabín s tesným náskokom.

Desaťminútovka po zmene strán priniesla málo vzruchu, snaha Austrálčanov končila v defenzívnej pavučine súpera a na druhej strane Torresove chúťky dvakrát zastavil ofsajdový verdikt. V 57. minúte Leckie našiel šikovne v šestnástke Oara, ten sa do koncovky cez Ramosa nedostal a navyše sa zranil. Volej McKaya po následnom rohu skončil vysoko nad. Po hodine hry Torres nedočiahol hlavou na center Kokeho a diváci v Curitibe márne čakali na vyššie tempo hry, ktorú navyše kazili časté nepresnosti.

Potešili aspoň prihrávky Iniestu, ktorý bol pri zrode aj druhého gólového momentu stretnutia - v 69. minúte ukážkovo kolmo vysunul Torresa a ten bez problémov strelou po zemi zvýšil na 2:0. Španieli už na ihrisku jasne dominovali, "ukázal sa" aj striedajúci Fabregas, no jeho prienik po ľavej strane priniesol finálnu prihrávku iba do rúk austrálskeho brankára. Gólový účet uzavrel v 82. minúte Mata po centri Fabregasa, keď z uhla ľavačkou presne trafil medzi nohy brankára Ryana.

austrália.jpg
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok