Nigéria vyhrala po 16 rokoch

SITA TA3
22.6.2014 07:08

Nigérijskí futbaloví reprezentanti zvíťazili v sobotňajšom stretnutí F-skupiny na XX. majstrovstvách sveta v Brazílii v meste Cuiabá nad hráčmi Bosny a Hercegoviny 1:0 a spravili mimoriadne dôležitý krok k postupu do osemfinále. Momentálne majú Afričania na svojom konte štyri body, keďže v prvom dueli na turnaji sa po bezgólovej remíze rozišli s Iránom, pred ktorým majú aktuálne trojbodový náskok.

Lídrom tabuľky F-skupiny sú Argentínčania (6 b). Naopak, balkánsky nováčik na scéne MS nezískal premiérový šampionátový bod ani v druhom stretnutí. Bosniakom sa tak nepodarilo splniť cieľ postúpiť medzi šestnásť najlepších

Nigérijčania sobotňajším víťazstvom prelomili negatívnu deväťzápasovú sériu bez víťazstva na MS, počas ktorej uhrali len tri remízy. "Super Eagles" sa víťazstva dočkali po dlhých 16 rokoch. Naposledy sa im to podarilo 19. júna 1998 v parížskom Parku princov v dueli s Bulharskom (1:0).

"Som šťastný, pretože chlapci ukázali trochu charakteru. Nečakali sme hladkú jazdu, ale hlavné je to, že sme zvíťazili. Vypracovali sme si viacero šancí. Myslím si, že sa zlepšujeme každým zápasom," vyhlásil pre portál Soccer Laduma kormidelník úradujúcich šampiónov afrického kontinentu Stephen Keshi.

O jediný presný zásah v stretnutí sa v 29. min postaral útočník Peter Odemwingie, ktorého nezaradenie do základnej zostavy v úvodnom dueli s Iránom kritizovali v Nigérii viacerí odborníci na čele s niekdajšou hviezdou Augustinom Okochom. Tridsaťdvaročný rodák z uzbeckého Taškentu Odemwingie vyťažil so skvelého prieniku Emmanuela Emenikeho cez bosnianskeho kapitána Emira Spahiča a prekonal brankára súpera Asmira Begoviča strelou pomedzi nohy.

"Nanešťastie, dostali sme tento jeden gól. Chcem zagratulovať Nigérii, hrala naozaj veľmi dobre, oveľa lepšie ako v prvom zápase. Mala aj viac šťastia ako my. Po tejto prehre bude veľmi ťažké motivovať hráčov na posledný zápas proti Iránu. Pre túto generáciu hráčov je veľká škoda, že sa s majstrovstvami sveta rozlúčia tak skoro," cituje trénera Bosny a Hercegoviny Safeta Sušiča portál avaz.ba.

Smutným hrdinom duelu bol útočník Edin Džeko. Tomu v 21. min rozhodcovia neuznali presný zásah, keď chybne posúdili jeho postavenie v momente prihrávky od spoluhráča za ofsajdové. "Musím povedať, že gól, ktorý sme strelili, bol úplne regulárny," vyhlásil stredopoliar Haris Medunjanin. "Situáciu pri našom góle som dobre nevidel, ale hráči mi tvrdili, že nešlo o ofsajd. Nie je to však prvý ani posledný omyl rozhodcov," dodal kormidelník Safet Sušič.

Útočník Manchestru City Džeko okrem toho v zápase nevyužil ďalšie nádejné príležitosti a strelecké pokusy. V tretej minúte nadstaveného času mohol zariadiť remízu, ale nastrelil iba pravú žrď bránky Vincenta Enyeamu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok