Iracká armáda chystá veľkú ofenzívu

TA3 TASR
21.6.2014 08:07

Chce zahnať radikálov z ISIL. Militanti sa dostávajú čoraz bližšie k metropole Bagdad a obsadzujú strategicky dôležité miesta. Najkrutejšie boje zvádzajú obe strany o najväčší ropný komplex v krajine v Bajdži. Striedavo tvrdia, že majú nad ním kontrolu.

Sunnitskí militanti obsadili hraničný priechod Kajm

Sunnitskí militanti obsadili iracko-sýrsky hraničný priechod Kajm po celý deň trvajúcom boji, v ktorom zahynulo zhruba 30 irackých vojakov, uviedla dnes tlačová agentúra AP.

Ovládnutie Kajmu je ďalším úderom pre vládu irackého premiéra Núrího Málikího. Iracká vláda má problémy odraziť islamistických extrémistov a s nimi spojených militantov, ktorí obsadili veľké oblasti krajiny vrátane mesta Mósul. Prisľúbili, že budú postupovať na Bagdad.

Nemenovaní predstavitelia irackej polície a armády potvrdili, že po piatkovom boji padol priechod Kajm - zhruba 320 kilometrov západne od Bagdadu. Priechod obsadili bojovníci z organizácie ISIL (Islamský štát v Iraku a Levante).

Kontrola hraničných priechodov umožní sunnitským militantom oveľa jednoduchší prevoz zbraní a ťažkej techniky na rôzne bojiská. Avšak už predtým sa medzi Irakom a Sýriou pohybovali bez problémov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok