KDH sa opäť snaží zakázať nedeľnú prácu v supermarketoch

TASR
20.6.2014 13:11

Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) sa opäť snaží zakázať nedeľnú prácu v supermarketoch. Dosiahnuť to chcú poslanci Július Brocka a Alojz Přidal novelou Zákonníka práce, o ktorej by mal parlament rokovať na najbližšej schôdzi. Začína sa 24. júna.

KDH sa opäť snaží zakázať nedeľnú prácu v supermarketoch
SITA

"Navrhujeme rozšíriť počet dní, počas ktorých nebude možné nariadiť prácu, ktorou je maloobchodný predaj, o všetky nedele a štátom uznané sviatky. Chceme, aby nedeľa bola dňom voľna pre každého," vyhlasujú predkladatelia návrhu.

Brocka pripomína, že niekdajšia úprava Zákonníka práce priniesla zmenu, na základe ktorej zamestnancovi nemožno nariadiť prácu 1. januára, na Veľkonočnú nedeľu, Štedrý deň po 12. hodine a 25. decembra. Kresťanským demokratom sa ale máli a chcú počet dní rozšíriť o už uvedené nedele a štátom uznané sviatky.

"Manželstvo má ústavnú ochranu a my sme sľúbili verejnosti, že budeme prichádzať s návrhmi, ktoré pomôžu rodinám s deťmi, zosúladiť rodičom ich pracovné a rodičovské povinnosti. Preto prichádzame s týmto návrhom," odôvodnil Brocka.

Tvrdí, že mnoho najmä žien pracujúcich v maloobchode musí dnes často za minimálnu mzdu pracovať aj počas nedieľ a nemôže tak byť s rodinou. Brocka zdôraznil, že v západných krajinách sú supermarkety v nedeľu a vo sviatky štátom uznané zatvorené. "Chceme sa vrátiť k tejto kultúrnej tradícii, pretože nedeľa bez práce patrí ku kultúrnemu spôsobu života," doplnil.

Zároveň pripustil, že príde so zmenou, ktorá by umožnila prácu v takých predajniach, v ktorých pracuje samotný majiteľ. Odvolal sa na Francúzsko, kde podľa Brocku malé predajne, ako sú cukrárne či pekárne, môžu byť v nedeľu otvorené, lebo v nich pracuje ich majiteľ. "Mne sa ten návrh páči, pretože nejde o vykorisťovanie iných. Ak to robí majiteľ, je to akceptované a takýto návrh by som aj v druhom čítaní predložil," uzavrel.

Kresťanskí demokrati navrhujú, aby bola ich novela Zákonníka práce v prípade úspechu v parlamente účinná od 1. januára 2015. Schválenie právnej normy závisí od poslancov Smeru-SD, ktorí majú v snemovni väčšinu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok