Pripomíname si svetový deň utečencov

TA3
20.6.2014 12:07

Minulý rok muselo opustiť svoje domovy viac ako 10 miliónov ľudí na celom svete. Toto číslo je najväčšie za posledné dve desaťročia. Práve 20. jún vyhlásilo Valné zhromaždenie OSN za Svetový deň utečencov. Už 14-ty rok si tak vo viac ako stovke krajín pripomínajú životné osudy týchto ľudí. Jedno z troch núdzových tranzitných centier pre utečencov je aj na Slovensku.

Celkový počet ľudí vyhnaných zo svojich domovov predstavuje 51,2 milióna, čo je o šesť miliónov viac ako v roku 2012. Toto číslo zahŕňa 16,7 milióna utečencov, 33,3 milióna ľudí, ktorí sa stali vyhnancami vo vlastnej krajine, ako aj 1,2 milióna žiadateľov o azyl.

Polovicu z utečencov tvoria deti, pričom mnohé z nich sa ocitli v oblastiach konfliktov alebo sa stali obeťami prenasledovania, ktorému svetové mocnosti neboli schopné zabrániť, píše sa vo výročnej správe s názvom Globálne trendy.

"Skutočne čelíme kvantovému skoku, obrovskému nárastu násilného vysídľovania vo svete," uviedol na tlačovej konferencii pri príležitosti vydania správy vysoký komisár OSN pre utečencov Antonio Guterres.
Občania Afganistanu, Sýrie a Somálska predstavujú 53 percent z 11,7 milióna utečencov patriacich do pôsobnosti UNHCR. O päť miliónov Palestínčanov sa stará o sesterská organizácia UNRWA. Od začiatku konfliktu v Sýrii pred vyše štyrmi rokmi takmer tri milióny Sýrčanov ušli do susedných krajín - Libanonu, Turecka, Iraku a Jordánska, ďalších 6,5 milióna sa stalo vysídlencami vo vlastnej krajine.

Množstvo zúfalých utečencov a migrantov z Blízkeho východu a Afriky sa podľa správy utopilo po tom, čo sa na chatrných lodiach vydali zo severnej Afriky na cestu cez Stredozemné more za lepším životom do Európy, predovšetkým cez územie Talianska. Jeho úrady zachránili v rámci operácie Naše more v tomto roku už asi 50.000 migrantov. Taliansko chce na budúci týždeň požiadať Európsku úniu, aby prevzala zodpovednosť za záchranu migrantov, keďže mesačne ho to stojí deväť miliónov eur.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok