CIA uvažovala o výrobe bábiky s podobizňou Usámu bin Ládina

TASR
20.6.2014 10:23

Americká Ústredná spravodajská služba (CIA) oznámila, že v minulosti uvažovala o využití nezvyčajného druhu zbrane v boji proti terorizmu. Mala ňou byť bábika s podobizňou bývalého vodcu teroristickej siete al-Káida Usámu bin Ládina, informoval vo štvrtok denník Washington Post.

CIA uvažovala o výrobe bábiky s podobizňou Usámu bin Ládina
SITA

CIA začala Ládinovu bábiku vyvíjať v roku 2005 a na pomoc pri jej návrhu si prizvala Donalda Levina, bývalého šéfa spoločnosti na výrobu hračiek Hasbro, ktorý spolupracoval aj na vývoji akčnej figúrky G.I. Joe.

Podľa Washington Postu mala CIA v pláne vyrábať bábiky s Ládinovou podobizňou s jasnočervenou tvárou a strašidelnými zelenými očami. Bábiky sa potom mali rozdávať afganským deťom v nádeji, že ich odradia od vstupu do al-Káidy.

Posledná verzia bábiky mala tvár potretú materiálom, ktorý sa pri vyšších teplotách odlupoval a spod neho sa postupne vynárala tvár démona.

Po posúdení troch návrhov bábiky však CIA podľa slov svojho hovorcu Deana Boyda plán na odstrašenie afganských detí napokon zavrhla.

"Plán s bábikou s podobou bin Ládina CIA navrhla a vzápätí, ešte v etape vývoja prototypu, aj zamietla," povedal Boyd.

"Pokiaľ viem, napokon vznikli len tri rôzne figúrky, ktoré mali naznačiť, ako bude vyzerať finálny produkt. Po predstavení návrhov sa CIA rozhodla, že program zastaví a bábiky s Ládinovou podobou distribuovať nebude. CIA však nemá poznatky o tom, či tieto bábiky nevyrábal a nedistribuoval niekto iný," dodal Boy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok