Porošenko zverejnil mierový plán pre separatistický východ

TASR TA3
20.6.2014 06:32

V štrnástich bodoch okrem iného žiada odzbrojenie povstalcov a sľubuje im slobodný odchod z krajiny. Boje medzi vládnymi jednotkami a proruskými separatistami ale stále neutíchajú.

Vyšetrovanie vrážd na Majdane je prioritou, tvrdí nový prokurátor

Vyšetrovanie masovej vraždy počas protestov na kyjevskom Majdane je pre ukrajinskú prokuratúru hlavnou prioritou, vyhlásil v štvrtok nový generálny prokurátor Vitalij Jarema.

"Vyšetrovanie masových vrážd z februára 2014 je pre krajinu prípadom číslo jeden," citovala Jaremu agentúra Ukrinform. Podľa prokurátora na prípade pracuje silný vyšetrovací tím, mnohé otázky však zostávajú nezodpovedané.

Parlamentný vyšetrovací výbor v polovici mája informoval, že špeciálne jednotky Berkut nestrieľali od demonštrantov počas tragických udalostí v centre Kyjeva.

Šéf výboru Hennadij Moskaľ uviedol, že do demonštrantov mohli strieľať ľudia, ktorí sa vymkli spod kontroly verejných organizácií. Nekonkretizoval, ktoré organizácie mal na mysli. Poznamenal však, že "prvý výstrel smeroval do policajtov".

"Hocikto mohol preniknúť do radov protestného hnutia pod zámienkou boja proti úradom," konštatoval Moskaľ.

Podľa jeho názoru sa nedá vylúčiť ani teória, že vydávajúc sa za aktivistov strieľali príslušníci Ukrajinskej bezpečnostnej služby, ministerstva vnútra alebo ich stúpenci.

Doposiaľ sa nikto neprihlásil k zabitiu vyše 100 demonštrantov a príslušníkov bezpečnostných síl. Viac ako polovica z nich prišla o život 20. februára na Námestí nezávislosti a ulici Institutskaja.

Rusi registrujú približne 400.000 ukrajinských utečencov

Približne 400.000 Ukrajincov utieklo do susedných ruských regiónov pred konfliktom vo svojej krajine, informoval vo štvrtok riaditeľ ruskej Federálnej migračnej služby Konstantin Romodanovskij.

"Trocha nás znepokojuje situácia, pretože počet utečencov každým dňom stúpa. Len za posledné štyri dni tento počet stúpol z 330.000 na 400.000," citovala Romodanovského agentúra ITAR-TASS.

Gubernátor juhoruskej Rostovskej oblasti Vasilij Golubev uviedol, že do desiatich dní zhodnotia situáciu s cieľom zistiť možnosti pre ubytovanie utečencov počas zimy. Kľúčovou úlohou je podľa neho vytvoriť podmienky pre udelenie trvalého pobytu Ukrajincom.

Šéf ruskej prezidentskej administratívy, exminister obrany Sergej Ivanov, oznámil, že Moskva zrejme umožní ukrajinským utečenom zotrvať v krajine po dobu jedného roka - udelí im povolenie na dočasný pobyt.

Ukrajina výbuch Slovjansk (SITA).jpg

Boje na juhovýchode Ukrajiny pokračujú, Putin hovoril s Porošenkom

Ukrajinské médiá dnes informovali, že v okolí mesta Krasnyj Lyman na východe krajiny pokračujú boje medzi vládnymi silami a proruskými ozbrojencami, ktorým na pomoc prichádzajú nové posily.
Podľa šéfa Centra politických a vojenských štúdií Dmytra Tymčuka postup a aktivity vládnych vojsk komplikuje prítomnosť civilného obyvateľstva v zóne konfliktu.

Hovorca vládnych síl podieľajúcich sa na protiteroristickej operácii na juhovýchode Ukrajiny Vladislav Selezňov dnes podľa agentúry AP informoval, že od štvrtka v bojoch v okolí dediny Jampil, ležiacej neďaleko mesta Krasnyj Lyman, prišlo o život sedem a zranených bolo 30 ukrajinských vojakov.

Selezňov tiež vyhlásil, že na strane protivníka je po bojoch v okolí Jampila najmenej 300 obetí, čo sa však z nezávislých zdrojov nepodarilo potvrdiť. Podľa agentúry RIA Novosti predstavitelia Luhanskej ľudovej republiky túto informáciu odmietli, pričom uviedli, že ide o súčasť vládnej propagandy. Počet obetí bojov v oblasti mesta Krasnyj Lyman vo svojich radoch však nekonkretizovali. Boje v tomto regióne pretrvávajú aj dnes.

Okrem toho proruské sily v noci nadnes zaútočili aj na základňu ukrajinskej armády v Artemivsku. Posádka útok odrazila, jeden vojak však utrpel zranenia.

Proruské sily podľa Selezňov aj dnes pokračujú v ostreľovaní bytových domov v Kramatorsku a Slovjansku, ktorého cieľom je diskreditovať vládnu armádu. Hovorca zopakoval, že vládne jednotky vedú paľbu výlučne na pozície protivníka, v žiadnom prípade nemieria na objekty, kde by sa mohli nachádzať civilisti. Riadia sa pri tom údajmi vojenskej rozviedky, spresnil Selezňov.

Situácia v Donecku bola v noci nadnes pokojná, informovali ukrajinské médiá.
Do Luhanska, ktoré je ďalšou baštou proruských ozbrojencov, dnes podľa Tymčuka dorazila kolóna vojenskej techniky, pozostávajúca z najmenej dvoch tankov T-64 a piatich obrnených vozidiel pechoty.

Tymčuk na svojom konte na sieti Facebook informoval, že cez hraničný priechod Dolžanskyj v noci nadnes prepravili z Ruska na Ukrajinu ďalších žoldnierov a výzbroj pre proruských separatistov, vrátane najmenej troch raketových systémov Grad.

Agentúra AP v súvislosti s obeťami bojov medzi vládnymi silami a proruskými ozbrojencami spresnila, že podľa OSN od 7. mája na východe Ukrajiny zahynulo najmenej 356 ľudí, vrátane 257 civilistov.

Boje na juhovýchode Ukrajiny pokračujú aj napriek avizovanému zámeru nového ukrajinského prezidenta Petra Porošenka predložiť dnes svoj plán na upokojenie situácie v tejto časti krajiny.

Jeho splnomocnenkyňa pre urovnanie situácie v Donbase Irina Heraščenková dnes uviedla, že predstavitelia Doneckej a Luhanskej ľudovej republiky, kde sa uskutočnilo referendum o nezávislosti od Ukrajiny, nebudú pozvaní na rokovania o urovnaní konfliktu. Spresnila, že okruh účastníkov rokovaní sa rozšíri o zástupcov miestnej inteligencie a novinárov. Tento zámer Porošenko zverejnil po rokovaniach s predstaviteľmi miestnej samosprávy, zástupcami podnikateľských kruhov poslancami zastupiteľstiev.
Heraščenková dnes uviedla, že po rokovaniach s miestnou elitou sa doteraz 14-bodový politický plán mierového urovnania situácie na juhovýchode Ukrajiny rozšíri ešte o "jeden až dva body".

Agentúra ITAR-TASS informovala, že o situácii na juhovýchode Ukrajiny dnes v Moskve s členmi Rady bezpečnosti Ruskej federácie rokoval ruský prezident Vladimir Putin, ktorý okrem toho absolvoval aj telefonický rozhovor s ukrajinským náprotivkom Porošenkom. V telefonáte posúdili aktuálne problémy ukrajinsko-ruských vzťahov, pričom Putin - ako uviedol jeho hovorca Dmitrij Peskov - akcentoval dôležitosť zastavenia paľby na juhovýchode Ukrajiny s cieľom dosiahnuť urovnanie konfliktu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok