Washington posiela do Iraku 300 vojenských poradcov

SITA TA3
19.6.2014 20:58

Spojené štáty vyšlú do Iraku asi 300 vojenských poradcov a v prípade potreby sú tiež pripravené uskutočniť cielené nálety na povstalecké ciele v rámci pomoci v boji proti postupu povstalcov z Islamského štátu v Iraku a Levante (ISIL).

Na mimoriadnej tlačovej konferencii to vo štvrtok oznámil americký prezident Barack Obama. Zároveň zdôraznil, že USA nepošlú do Iraku pozemné jednotky, ktoré by sa priamo zapojili do bojov so sunnitskými fundamentalistami.

Washington v spolupráci s Iračanmi chce tiež posilniť spravodajskú činnosť v Iraku. Vojenskí poradcovia podľa neho vytvoria spoločné operačné centrá v Bagdade a na severe Iraku, z ktorých budú s Iračanmi koordinovať plánovanie operácií proti islamistom.

"Americké jednotky už v Iraku bojovať nebudú," vyhlásil s tým, že súčasnú krízu musia vyriešiť sami Iračania. Obama vyzval irackých lídrov, aby sa povzniesli nad pretrvávajúce rozdiely, spojili sa snažili tak vyriešiť súčasnú krízu politickou cestou. Americký líder tiež informoval, že v súvislosti so situáciou v Iraku odcestuje tento víkend minister zahraničných vecí John Kerry na rokovania s predstaviteľmi Európy a Blízkeho východu.

Islamskí fundamentalisti z ISIL pomaly postupujú smerom na Bagdad, postup bol však spomalený ofenzívou vládnych síl a šiitských milícií. Povstalci majú pod kontrolou okrem iných miest aj Mósul a Tikrít.

Irak stredu oficiálne požiadal Spojené štáty o uskutočnenie leteckých útokov proti sunnitským povstalcom, USA sa však zatiaľ nerozhodli, no na stole "nechali všetky možnosti". Washington vyslal do irackého vzdušného priestoru nadzvukové stíhačky typu F-18, zatiaľ však neútočia a majú mať len odstrašujúci účinok.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok