Slovenky na ME aj s obhajcom titulu, Poloz: Veľmi ťažká skupina

TASR TA3
19.6.2014 14:31

Slovenské hádzanárky sa na decembrových ME v Maďarsku a Chorvátsku stretnú v mimoriadne náročnej základnej D-skupine v Osijeku s Čiernou Horou, Francúzskom a Srbskom. Rozhodol o tom štvrtkový žreb v Záhrebe, pri ktorom figurovali vo štvrtom výkonnostnom koši. Slovenky sa na európskom šampionáte predstavia po dvadsiatich rokoch.

Už vopred bolo jasné, že zverenky trénera Dušana Poloza budú hrať v "déčku" vo východochorvátskom Osijeku, pretože organizátori využili možnosť nasadiť do každej skupiny jedno družstvo. Slovenkám potom žreb prisúdil silných protivníkov - obhajcu titulu spred dvoch rokov a strieborného medsilistu z OH v Londýne Čiernu Horu, súpera z práve skončenej kvalifikácie ME a majstra sveta z roku 2003 Francúzsko a strieborný tím z MS 2013 a semifinalistu ME 2012 Srbsko.

"Žreb je naozaj veľmi ťažký, vedel by som si predstaviť z prvých troch košov aj ľahších súperov," reagoval pre TASR tréner Poloz. "Pre nás by ale žiadny žreb nebol ľahký, všetky tímy na ME sú veľmi kvalitné. Pravdou ale je, že z tretieho koša sme dostali finalistu posledných MS Srbsko, máme tam obhajcu titulu Čiernu Horu a Francúzsko, ktoré podľa mňa získa na tomto šampionáte medailu. My pôjdeme na šampionát s rešpektom, pokorou a túžbou pobiť sa o každý bod. Ideme sa tam učiť a každý získaný bod by bol v tejto konkurencii pre nás obrovským úspechom. Čakajú nás tri náročné zápasy v priebehu štyroch dní a musíme sa na to dobre pripraviť."

V rukách mali žreb hviezdy hádzanárskych paluboviek - Katarina Bulatovičová z Čiernej Hory, Jelena Eričová zo Srbska, Andrea Penezičová z Chorvátska a Viktória Rédei Soósová z Maďarska. Slovensko zastupovali prezident Slovenského zväzu hádzanej (SZH) Jaroslav Holeša a generálny sekretár SZH Martin Simonides.

V poradí jedenáste ME sa od 7. do 21. decembra budú hrať v šiestich mestách. V základnej A-skupine v Györi sa predstavia domáce Maďarsko, Španielsko, Rusko, Poľsko, v B-skupine v Debrecíne Nórsko, Dánsko, Rumunsko, Ukrajina a v C-skupine vo Varaždine Švédsko, Nemecko, Chorvátsko, Holandsko. Po tri tímy z každej základnej skupiny postúpia do dvoch šesťčlenných nadstavbových skupín, ktoré sa budú hrať v Debrecíne a Záhrebe. Z nich vzídu semifinalisti - boje o medaily i umiestnenie privíta športaréna László Pappa v Budapešti s kapacitou 12.500 miest.

Slovenské hádzanárky sa medzi elitnú kontinentálnu šestnástku prebojovali vďaka druhému miestu v 2. kvalifikačnej skupine spolu s Francúzskom. Doteraz jediný raz štartovali na ME v roku 1994 a na premiérovom šampionáte v Nemecku vtedy obsadili posledné dvanáste miesto.

V Maďarsku a Chorvátsku sa bude bojovať aj o miestenky na MS 2015 v Dánsku. Ak sa tam Slovenky nedostanú priamo na základe umiestnenia z európskeho šampionátu, budú mať ešte šancu v júnovej kontinentálnej dvojzápasovej baráži systémom doma-vonku. Tam majú ako účastník ME zabezpečenú účasť priamo a nemusia hrať kvalifikáciu v závere tohto roka.

Žreb základných skupín ME 2014 v hádzanej žien:
A-skupina (Györ): Maďarsko, Španielsko, Rusko, Poľsko
B-skupina (Debrecín): Nórsko, Dánsko, Rumunsko, Ukrajina
C-skupina (Varaždin): Švédsko, Nemecko, Chorvátsko, Holandsko
D-skupina (Osijek): Čierna Hora, Francúzsko, Srbsko, SLOVENSKO

Dejiská ME 2014:
základné skupiny: Györ, Debrecín, Varaždin, Osijek
nadstavbové skupiny: Debrecín, Záhreb
semifinále, finále a zápasy o umiestnenie: Budapešť

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok