Luxembursko prijalo zákon o manželstvách homosexuálov

TASR
19.6.2014 07:21

Poslanci parlamentu v Luxembursku, ktorého premiér Xavier Bettel sa otvorene hlási k homosexualite, jednoznačnou väčšinou hlasov prijali v stredu zákon o manželstvách homosexuálov i zákon o ich práve na adopciu detí.

Luxembursko prijalo zákon o manželstvách homosexuálov
SITA

Poslanci hlasovali za zákon, ktorý zásadným spôsobom upravuje luxemburský zákon o manželstve platný od roku 1804, v pomere 56:4. Nový zákon nadobudne účinnosť začiatkom roka 2015, presnejšie šesť mesiacov od jeho zverejnenia v zbierke zákonov.

Zákon zároveň zaviedol vekovú hranicu pre vstup do manželstva, ktoré bude možné uzavrieť po dovŕšení 18 rokoch života u oboch partnerov. Zároveň ruší doteraz povinné zdravotné prehliadky pred vstupom do manželstva, ako aj 300-dňovú čakaciu lehotu pred vstupom do nového manželstva doteraz uplatňovanú pre vdovy či vdovcov.

Nová legislatíva zároveň zavádza vysoké pokuty a väzenský trest v prípade preukázania núteného zosobášenia sa.

Doteraz sobáše homosexuálnych dvojíc uznali okrem Luxemburska i Argentína, Belgicko, Brazília, Dánsko, Francúzsko, Holandsko, Island, Juhoafrická republika, Kanada, Nový Zéland, Nórsko, Portugalsko, Španielsko, Švédsko a Uruguaj. Spojené štáty, Mexiko a Veľká Británia umožňujú takéto zväzky iba v niektorých svojich štátoch, resp. regiónoch, pripomína agentúra AP.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok