Španieli neobhája titul, postup Čiľanov a Holanďanov

SITA TA3
18.6.2014 23:02

Futbalisti Španielska prehrali s hráčmi Čile 0:2 v stredajšom zápase na XX. majstrovstvách sveta v brazílskom Riu de Janeiro a svoju púť za obhajobou titulu ukončia už po bojoch v základnej B-skupine.

Španieli neobhája titul, postup Čiľanov a Holanďanov
SITA

Španieli nechcene nadviazali na neúspešné vystúpenia Talianov na šampionáte v Juhoafrickej republike 2010, ktorí rovnako v pozícii obhajcu nepostúpili do osemfinále. Čiľania si zabezpečili miestenku medzi šestnásť najlepších mužstiev MS, spolu s nimi postupujú aj Holanďania.

Úvodný gól na štadióne Maracana strelil v 20. min útočník FC Valencia Eduardo Vargas. Ďalší úder zasadil úradujúcim svetovým šampiónom v 43. min stredopoliar Charles Aránguiz, ktorý skóroval po štandardnej situácii. Najväčšie príležitosti Španielov nepremenili Xabi Alonso, Diego Costa a Sergio Busquets.

Čiľanom vyšla odplata za prehru 1:2 so Španielmi v H-skupine MS 2010. Zaujímavosťou je, že až jedenásť futbalistov, teda polovica aktérov, ktorí nastúpili v predmetnom dueli pred štyrmi rokmi v základných zostavách, vybehlo na trávnik Maracany rovnako od úvodnej minúty.

Čile figuruje so šiestimi bodmi na druhom mieste B-skupiny za rovnako šesťbodovým Holandskom. Španieli sú bez bodu poslední v "béčku" a v treťom súboji s Austrálčanmi budú bojovať o nepostupovú tretiu priečku. Čile sa 'pobije' s Holandskom o prvú pozíciu. 

B-skupina: 
Španielsko - Čile 0:2 (0:2)
Góly: 20. E. Vargas, 43. Aránguiz, ŽK: 40. Xabi Alonso - 26. Vidal, 61. Mena, rozhodovali: Geiger - Hurd (obaja USA), Fletcher (Kan.), 74 101 divákov 

Zostavy:
Španielsko: Casillas - Azpilicueta, Javi Martínez, S. Ramos, J. Alba - Busquets, Xabi Alonso (46. Koke) - David Silva, Iniesta, Pedro Rodríguez (76. S. Cazorla) - Diego Costa (64. F. Torres) 
Čile: C. Bravo - Isla, Medel, F. Silva, Jara, Mena - Aránguiz (64. F. Gutiérrez), Vidal (88. Carmona), M. Díaz - E. Vargas (84. Valdívia), A. Sánchez 

Čiľania mohli otvoriť skóre už v úvodnej minúte duelu, po prieniku Vidala sa v dobrej pozícii nedostali k dôraznému zakončeniu. Po štvrťhodine hry pohrozili Španieli, Xabi Alonso zblízka trafil brankára Brava. Ako prví sa z gólu tešili hráči Čile - po sérii rýchlych prihrávok sa lopta dostala k voľnému Vargasovi, ten prekonal Casillasa a Juhoameričania viedli 1:0. Najväčšie príležitosti "La Furia Roja" na vyrovnanie v prvom polčase nevyužili Xabi Alonso a Diego Costa. Čiľania udreli druhýkrát dve minúty pred polčasovou prestávkou - po štandardnej situácii sa do zakončenia dostal Aránguiz a presnou strelou k ľavej žrdi zvýšil na 2:0.

Španieli v druhom polčase už aj so stredopoliarom Kokem mohli znížiť v 49. min, ale strelu Diega Costu zvnútra šestnástky Čiľania zblokovali. Vynikajúcu príležitosť nevyužil Busquets, ktorý z piatich metrov minul Bravovu svätyňu. Španieli boli pri lopte častejšie, ale nevytvárali si dobré strelecké pozície. Naopak, nebezpečnejší boli Čiľania, ale rýchle protiútoky nepremenili na tretí gól Isla ani Sánchez. V 84. min pohrozil strelou spoza šestnástky Iniesta, ale Bravo jeho pokus vyrazil. V nadstavenom čase sa nepresadil ani Sergio Ramos, Čiľania sa tak po záverečnom hvizde amerického rozhodcu Geigera tešili z postupu do osemfinále. 

Tabuľka B-skupiny:
1. Holandsko 2 2 0 0 8:3 6 - istý postup do osemfinále 
2. Čile 2 2 0 0 5:1 6 - istý postup do osemfinále 
*********************************************************** 
3. Austrália 2 0 0 2 3:6 0 
4. Španielsko 2 0 0 2 1:7 0

Čiľania vtrhli na Maracanu, organizátori problém zvládli

Približne sto futbalových fanúšikov Čile násilne vniklo na štadión Maracana v Riu de Janeiro menej než hodinu pred výkopom stredajšieho duelu B-skupiny proti Španielsku.

Nabudení prevažne mladí priaznivci prebehli cez obrovské mediálne centrum pod tribúnami a utekali cez priechod, ktorý sa im podľa reportérov agentúry AP javil ako vchod do hľadiska. Následne si však uvedomili, že tadiaľ sa medzi divákov nedostanú a zbúrali dočasnú stenu. Na 'pobláznený' dav nedokázali včas ani počtom zareagovať bezpečnostné zložky. "Pri vchode do novinárskej zóny som stál osamotený, keď zrazu skupina ľudí zdemolovala plot a razila si cestu vpred," povedal jeden z ochrankárov Diego Goncalves.

Pracovníci bezpečnostnej služby napokon zvládli situáciu, obkľúčili mladých nespratníkov, donútili ich si sadnúť na zem a napokon ich vyviedli zo štadióna.

ile.jpg
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok