Briti odhalili československým letcom pamätnú tabuľu

TASR
18.6.2014 19:35

Československým letcom, ktorí počas druhej svetovej vojny bojovali v britskom Kráľovskom letectve (RAF), odhalili dnes na Námestí Milana Rastislava Štefánika v Bratislave pamätnú tabuľu.

Briti odhalili československým letcom pamätnú tabuľu
TASR

Tú im venovala britská komunita v Čechách a na Slovensku.

"Pred 70 rokmi sa 2500 mladých mužov z vašej krajiny samostatne a z vlastnej vôle rozhodlo zúčastniť bojov v druhej svetovej vojny. Lietali s kráľovským letectvom a lietali odvážne. V duchu ich hrdinstva dnes odhalíme pamätnú tabulu," uviedol britský hlavný maršal letectva Stuart Peach. Ako dodal, vzťahy medzi Veľkou Britániou a Slovenskom sú aj dnes silné. "Dnes naše armády, britská a slovenská, slúžia spoločne napríklad v Afganistane," dodal.

Okrem Bratislavy odhalili v utorok (17.6.) pamätník aj v Prahe, a to v podobe okrídleného leva. Britskej komunite v oboch krajinách sa podarilo vyzbierať na oba pamätníky sumu približne 120.000 eur za menej ako mesiac. Peniaze boli rozdelené na oba pamätníky a zvyšok poputuje na starostlivosť o vojnových veteránov a vdovy po nich z druhej svetovej vojny v domove dôchodcov Sue Ryder v Prahe. "Náš projekt nemá súvis s politickými, komerčnými ani inými záležitosťami, je to jednoducho vec, ktorú sme od začiatku cítili ako správnu, ktorú by sme mali urobiť," priblížil iniciátor projektu Euan Edworthy.


Ponad účastníkov spomienkovej akcie preletelo aj historické lietadlo Spitfire s iniciálami slovenského letca Otta Smika, ktorý zahynul počas aktívnej služby nad Holandskom v roku 1944. Smik bol v rámci československých pilotov na piatom mieste s najvyššou úspešnosťou zásahov počas druhej svetovej vojny.

V RAF bojovalo približne 2460 československých letcov vrátane 25 ženských pomocných leteckých zborov (WAAF).

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok