Irak oficiálne požiadal USA o nálety proti militantom

SITA TA3
18.6.2014 19:22

Irak v stredu oficiálne požiadal Spojené štáty o uskutočnenie leteckých útokov proti sunnitským povstalcom zo skupiny Islamský štát v Iraku a Levante (ISIL), ktorí už obsadili viacero miest na severe Iraku a postupujú smerom na Bagdad.

Požiadavku vzniesol iracký minister zahraničia Hušjar Zibárí. "Žiadame Spojené štáty, aby uskutočnili letecké útoky proti militantom," citovala ho panarabská televízna stanica Al-Arábija. Požiadavku pre médiá potvrdil aj náčelník generálneho štábu americkej armády, generál Martin Dempsey.

Washington už niekoľko dní zvažuje formu pomoci Iraku, vyslanie jednotiek do krajiny však už predbežne vylúčil. Prezident Barack Obama má ešte v stredu o situácii a následných krokoch rokovať s predstaviteľmi oboch komôr Kongresu. Líder demokratov v Senáte Harry Reid sa už vyjadril, že je proti priamemu angažovaniu amerických vojakov v "občianskom konflikte v Iraku".

Sunnitskí extrémisti z ISIL sa usilujú o založenie islamského štátu v Iraku a susednej Sýrii, kde už rovnako zabrali rozsiahle územia. V Iraku majú pod kontrolou okrem iných miest aj Mósul a Tikrít a postupujú pozdĺž Tigrisu na Bagdad. Iracký premiér Núrí al-Málikí už oznámil, že proti fundamentalistom odštartuje armáda rozsiahlu ofenzívu.

Rozprávali sme sa aj s Róbertom Ondrejcsákom z Centra pre európske a severoatlantické vzťahy

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok