Vůjtek zostáva trénerom reprezentácie

SITA TA3
18.6.2014 13:33

Vladimír Vůjtek zostáva trénerom slovenskej hokejovej reprezentácie. Šesťdesiatsedemročného Klimkovičana vymenovali do funkcie na ďalšiu sezónu na svojom stredajšom zasadnutí členovia výkonného výboru Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH).

Vůjtek zostáva trénerom reprezentácie
SITA

Vůjtka čaká na lavičke Slovenska štvrtý ročník. S prezidentom SZĽH Igorom Nemečkom podpíše zmluvu na jeden rok. Asistentmi Vladimíra Vůjtka budú tak ako doteraz Peter Oremus a Vladimír Országh, generálnym manažérom Otto Sýkora.

Výkonný výbor SZĽH už na svojom májovom rokovaní poveril Igora Nemečka rokovať s Vůjtkom o pokračovaní spolupráce. O výsledku rozhovorov informoval prezident zväzu v stredu výkonný výbor, ktorý následne potvrdil českého odborníka vo funkcii. "Rokovania s Vladimírom Vůjtkom boli pozitívne a v utorok večer sme sa definitívne dohodli na predĺžení zmluvy o ďalší rok, čo som oznámil výkonnému výboru a ten to jednohlasne prijal," oznámil po rokovaní VV SZĽH Igor Nemeček.

Pre Vladimíra Vůjtka by mala byť nasledujúca sezóna 2014/2015 poslednou v trénerskej kariére. Už počas majstrovstiev sveta 2015 v Prahe a Ostrave by mal byť známy jeho nástupca. Slováci sa rozhodli ísť fínskou cestou, kde bolo už niekoľko mesiacov dopredu jasné, kto povedie tím po doterajšom trénerovi Erkkovi Westerlundovi. "Dnes sme uzavreli otázku trénera pre ďalší ročník, od septembra budeme rozoberať meno jeho nástupcu. Už počas ďalších MS by mal byť známy kouč, ktorý povedie mužstvo v budúcnosti," doplnil Igor Nemeček.

Vladimír Vůjtek sa stal hlavným koučom slovenskej reprezentácie v lete 2011, keď nahradil Kanaďana Glena Hanlona. Na svetovom šampionáte v roku 2012 v Helsinkách získal s tímom SR striebro, o rok neskôr s ním skončil na 8. mieste. V sezóne 2013/2014 bolo Slovensko pod jeho vedením na ZOH v Soči na 11. pozícii a na májových MS v Minsku obsadilo 9. priečku. So SZĽH mal pôvodnú zmluvu platnú do 31. mája 2014.

"Tri roky práce na Slovensku ma napĺňali. Som rád, že som dostal dôveru na ďalšiu sezónu, lebo majstrovstvá sveta sú v mojej rodnej Ostrave, čo ma lákalo. Bude to pre mňa dôstojná rozlúčka s trénovaním. Pri rozhodovaní o ponuke od prezidenta SZĽH som chcel poznať názory výkonného výboru, či všetci jeho členovia stoja za mnou. Urobil som si aj obraz o názoroch verejnosti, nechcel som ísť proti múru. Prišiel som k názoru, že môžem byť ešte prospešný pre slovenský hokej," uviedol Vladimír Vůjtek, ktorý sa o pokračovaní spolupráce rozhodol sám: "S manželkou sa síce radím, ale rozhodujem sa už sám."

Na rozhodnutí skončiť trénerskú kariéru nič nezmení pravdepodobne ani prípadný titul majstra sveta v roku 2015. "Aj keby sa tak stalo, ďalšie šampionáty si pozriem s cigarou doma z gauča. Nehovorím, že toto bude môj posledný hokejový ročník, ale trénerský. Nikdy nehovor nikdy, možno sa v budúcnosti ešte niekde objavím v inej úlohe v hokeji, ak bude záujem," tvrdí tréner vicemajstrov sveta 2012.

V ostatných rokoch sa musel český kouč Slovenska vyrovnávať pri reprezentačných akciách s množstvom ospravedlneniek. Na tohtoročnom svetovom šampionáte bola hra jeho mužstva lepšia, ako napokon výsledok tímu. Vůjtek sa presvedčil, že mužstvo je konkurencieschopné a je na čom stavať. "Nie je to ideálne, ak sa vám ospravedlňujú hráči. Pri výbere na MS budeme na to prihliadať pri menoslove hokejistov. Pri každej akcii je veľa ospravedlnení, ale vždy sa dajú vytiahnuť hráči, ktorí chcú reprezentovať a sú pre mužstvo prínosom," doplnil reprezentačný kouč.

Vedenie národného tímu sa nemení, Vladimír Vůjtek sa rozhodol pre rovnakých asistentov ako doteraz. "Tvorili sme dobrý tím. Nevyšli nám zimné olympijské hry, na ktoré je príprava iná ako na majstrovstvá sveta. Prípravu na šampionáty sme však zvládli dobre," tvrdí V. Vůjtek.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok