Na sneme Smeru-SD sa čakajú personálne zmeny

SITA TA3
18.6.2014 10:03

Dvaja ministri, dvaja podpredsedovia Smeru-SD, niekoľko štátnych tajomníkov na ministerstvách, viacerí krajskí a okresní predsedovia Smeru-SD by mali čoskoro skončiť vo funkciách. Na júnovom sneme podľa informácií agentúry SITA skončí ako podpredseda strany Dušan Čaplovič.

Po sneme skončí aj ako minister školstva. Na straníckej stoličke by ho mal nahradiť žilinský župan Juraj Blanár. Členovia Smeru-SD na ňom oceňujú, že za ním nestojí žiadna finančná skupina a nie je spájaný so žiadnymi škandálmi. Žilinská krajská organizácia Smeru-SD navyše nemala v užšom vedení zastúpenie napriek dosahovaným výsledkom. Ministrom školstva by sa mal stať súčasný štátny tajomník ministerstva financií Peter Pellegrini.

Pellegrini by sa mal stať aj podpredsedom strany. Vo funkcii by mal nahradiť europoslanca Vladimíra Maňku, ktorý na jeseň neuspel v kandidatúre na banskobystrického župana. Maňka je navyše vedúcim slovenskej delegácie Smeru-SD v Strane európskych socialistov a častejšie je v Bruseli ako na Slovensku. Podpredsednícku funkciu by mal na sneme obhájiť Marek Maďarič, ktorý sa jej len v pondelok vzdal. Kandidatúru podmienil hlbokými a rozsiahlymi zmenami. Po sneme Smeru-SD má skončiť vo funkcii aj minister hospodárstva Tomáš Malatinský. Toho strana do vlády nominovala ako nestraníka. „Na rekonštrukciu vlády sa treba pýtať premiéra,“ povedal pre agentúru SITA Vladimír Maňka s tým, že jemu nikto nič nevytkol, pričom pripomenul, že aj pred piatimi rokmi médiá špekulovali, že dôjde k jeho výmene, no dodnes je podpredsedom. Maňka však pred niekoľkými týždňami ponúkol svoju funkciu k dispozícii.

Z krajských predsedov sa spomína najčastejšie výmena v Banskej Bystrici, kde by mala skončiť vo funkcii šéfky kraja Jana Laššáková. Tá je zároveň predsedníčkou poslaneckého klubu Smeru-SD v parlamente. Ako okresný predseda by mal podľa informácií agentúry SITA skončiť poslanec NR SR Vladimír Jánoš, ktorý vedie okresnú organizáciu v Prievidzi.

Podľa členky Predsedníctva Smeru-SD Renáty Zmajkovičovej Smer-SD do snemu prehodnotí všetky oblasti svojej politiky. „Tam, kde sa nedosahovali požadované výsledky, dôjde k zmenám. Nie však len personálnym, ale aj obsahovým,“ povedala pre agentúru SITA. Strana chce podľa nej na sneme stanoviť priority na druhú polovicu volebného obdobia. „Podstatou však je vrátiť sa k istotám, ktoré sme voličom sľúbili,“ konštatovala.

Mimoriadny snem Smeru-SD bude 28. júna, jeho zvolanie oznámil minulý týždeň predseda strany Robert Fico.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok