Iracká armáda odrazila islamistov, ktorí obsadili najväčšiu rafinériu

SITA TA3
18.6.2014 06:41

Iracká armáda oznámila, že odrazila islamistov, ktorí v stredu zaútočili na najväčšiu ropnú rafinériu krajiny. Stalo sa tak po tom, čo už mali pod kontrolou 75 percent rafinérie pri meste Bajdží, 210 kilometrov severne od Bagdadu.

Iracká armáda odrazila islamistov, ktorí obsadili najväčšiu rafinériu
SITA

Ozbrojené sily uviedli, že zabili 40 útočníkov, čo nemožno nezávisle overiť. Militanti zaútočili na zariadenie na spracovanie ropy nadránom z dvoch z troch hlavných vstupov do rafinérie, uvádza agentúra Reuters. Dym bolo vidieť stúpať zo skladu s náhradnými dielmi a niektoré sklady s ropou boli údajne zničené.

Armáda bojuje proti extrémistom z Islamského štátu v Iraku a Levante (ISIL) a jeho spojencom v provinciách Dijálá a Saláhaddín po tom, čo minulý týždeň obsadili druhé najväčšie mesto Mósul. Najnovšie proti nim zasahujú aj vzdušné sily. Boje hlásia aj zo západného mesta Ramádí. Sunnitskí extrémisti z ISIL-u sa usilujú o založenie islamského štátu v Iraku a susednej Sýrii, kde už rovnako zabrali rozsiahle územia. Premiér Núrí al-Málikí v utorok vystúpil spolu so sunnitskými moslimskými a kurdskými lídrami v televízii a vyzval na národnú jednotu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok