USA zadržali vodcu útoku na svoj konzulát v Benghází

TASR
17.6.2014 19:37

Líbyjského militanta Ahmada Abú Chattalu, podozrivého z riadenia krvavého útoku na Američanov v Benghází v roku 2012, chytili a nachádza sa v americkej väzbe. Informoval o tom dnes Pentagón. Je to prvýkrát, čo Spojené štáty zadržali jedného z údajných páchateľov tohto útoku na americkú diplomatickú misiu.

USA zadržali vodcu útoku na svoj konzulát v Benghází
SITA

Predstavitelia Pentagónu informovali, že Abú Chattalu, vysokopostaveného lídra odnože teroristickej organizácie Ansár aš-Šaría v líbyjskom meste Benghází, bude súdiť americký súd. V súčasnosti je zadržiavaný na utajovanom mieste, informovala tlačová agentúra AP.

Podľa agentúry Reuters sa nachádza na bezpečnom mieste mimo krajiny a chytili ho v nedeľu 15. júna na predmestí Benghází americké sily pre špeciálne operácie. Nemenovaný americký predstaviteľ uviedol, že Chattalu zadržiavajú na palube americkej lode.

Spojené štáty podali vlani na washingtonskom súde proti Chattalovi a množstvu ďalších militantov zapečatenú žalobu, teda obvinenia boli neverejné. Avšak až doteraz nebol za útok z roku 2012 nikto zatknutý. Skupina militantov vtedy podpálila americký konzulát v Benghází a zabila veľvyslanca USA Christophera Stevensa i troch ďalších Američanov.

Administratíva prezidenta Baracka Obamu bola republikánmi ostro kritizovaná za neschopnosť chytiť osoby zodpovedné za útok. Vtedajšiu ministerku zahraničných vecí Hillary Clintonovú republikáni obvinili, že nepodnikla potrebné kroky na zaistenie bezpečnosti amerického diplomatického personálu, pričom táto téma sa stále rozoberá, keďže Clintonová uvažuje o kandidovaní na prezidentský úrad vo voľbách v roku 2016. Zadržanie Chattalu ako prvý oznámil americký denník Washington Post.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok