Nudný zápas Iránu s Nigériou sprevádzal piskot divákov

TASR
16.6.2014 23:21

Na svetovom šampionáte v Brazílii sa v pondelok zrodil prvý nerozhodný výsledok. Futbalisti Iránu v kvalitatívne asi najslabšom dueli doterajšieho priebehu MS remizovali v základnej F-skupine s Nigériou 0:0.

Nudný zápas Iránu s Nigériou sprevádzal piskot divákov
SITA

Úradujúci africký šampión mal síce na štadióne Arena da Baixada v Curitibe územnú prevahu, ale v nezáživnom stretnutí sa zrodilo málo šancí a diváci vyprevadili aktérov piskotom. Ani jeden z tímov tak nepretrhol svoje 16-ročné čakanie na víťazstvo na záverečnom turnaji MS. Na čele skupiny je Argentína po triumfe nad Bosnou a Hercegovinou 2:1.

V základnej zostave kouča Nigérie Stephena Keshiho prekvapujúco chýbal skúsený obranca a kapitán tímu Joseph Yobo, na ihrisko sa ale dostal po polhodine hry za zraneného Godfreya Oboabonu. Africký zástupca zvolil ofenzívne rozostavenie s trojicou útočníkov, Irán sa spoliehal na duo defenzívnych stredopoliarov a v bránke nečakane dostal prednosť Alireza Haghighi.

V druhom kole skupinovej fázy nastúpi Irán v sobotu 21. júna v Belo Horizonte (18.00 SELČ) proti Argentíne, na Nigériu čaká v ten istý deň o 24.00 SELČ duel s Bosnou a Hercegovinou v Cuiabe.


F-skupina, 1. kolo:
Irán - Nigéria 0:0
ŽK: Teymourian. Rozhodovali: Vera - Lescano, Romero (všetci Ekv.), 39.081 divákov

Irán: Haghighi - Hosseini, Sadeghi, Montazeri, Pooladi - Heydari (89. Shojaei), Teymourian - Dejagah (78. Jahanbakhsh), Nekuonam, Haji Safi - Ghoochannejhad
Nigéria: Enyeama - Ambrose, Oshaniwa, Oboabona (29. Yobo), Omeruo - Onazi, Azeez (69. Odemwingie), Mikel - Moses (52. Ameobi), Emenike, Musa

Prvý strelecký pokus zápasu patril Nigérijčanom, Moses ale poslal v 3. minúte loptu do stredu bránky. Afričania v ofenzívnom rozostavení diktovali tempo hry a v úvodnej desaťminútovke prišli aj šance. Najskôr síce dopravili loptu do siete, ale pískal sa faul na brankára, vzápätí sa v šestnástke takmer dostal do zakončenia Musa a následná strela Onaziho letela tesne vedľa bránky. Iránčania sa dostávali na polovicu súpera iba sporadicky a nedokázali vpredu podržať loptu. Napriek tomu si v 23. minúte Dejagah pýtal faul na hranici nigérijskej šestnástky, no bez pozitívnej odozvy u rozhodcu. "Super Orly" mali naďalej územnú prevahu, no v málo záživnej prvej časti duelu plnej nepresností sa presadiť nevedeli. Musa po polhodine hry šikovne z priameho kopu natiahol brankára Haghighiho, na druhej strane mohol otvoriť skóre v najväčšej šanci prvého polčasu Ghoochannejhad, ale jeho gólovú hlavičku Enyeama efektne zlikvidoval.
Piskot divákov pred odchodom do kabín obom tímom jasne odkázal, čo si myslia o úrovni hry, ale ani po prestávke sa na tom nič nemenilo. Irán síce mierne zvýšil aktivitu, ale stále pre neho zostala prioritou pozorná defenzíva a keď sa dostal dopredu, tak Ghoochannejhad spoza šestnástky nebol presný. V 58. minúte sa dostal k zakončeniu Nigérijčan Emenike, lopta však nenašla svoj cieľ, rovnako ako po strele najaktívnejšieho Iránčana Ghoochannejhada o deväť minút neskôr. Plynulosť hry ale trpela okrem nepresností na oboch stranách aj častými faulmi a tak trápenie na ihrisku pokračovalo. Dvadsať minút pred koncom ho mohol uťať striedajúci Ameobi, ale pri koncovke si v šestnástke pomohol faulom. Potrestať nigérijskú impotenciu chcel v 77. minúte na druhej strane Dejagah, no hlavou minul bránku. Vzrušenie už potom v Curitibe nastalo až v poslednej minúte, Ameobiho hlavička z dobrej pozície ale v bránke neskončila po zákroku obrancu Pooladiho a tak sa duel skončil bez gólov.

Tabuľka F-skupiny:
1. Argentína      1   1  0  0   2:1    3
2. Irán           1   0  1  0   0:0    1
2. Nigéria        1   0  1  0   0:0    1
4. Bosna a Herc.  1   0  0  1   1:2    0

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok