Schumacher opustil nemocnicu v Grenobli, už nie je v kóme

TASR TA3
16.6.2014 12:20

Sedemnásobný majster sveta v pretekoch F1 Michael Schumacher, ktorý utrpel vlani v decembri ťažké zranenia hlavy pri nehode počas lyžovačky, už nie je v kóme.

Bývalého nemeckého jazdca v pondelok previezli z nemocnice vo francúzskom Grenobli do Univerzitnej kliniky vo švajčiarskom Lausanne (CHUV).

V pondelok to potvrdil hovorca CHUV Darcy Christen. Schumacherova manažérka Sabine Kehmová predtým neuviedla, kam jej klienta previezli. Schumacher, ktorý sa prebral z kómy po päť a pol mesiacoch, žije už niekoľko rokov vo Švajčiarsku.

"Michael opustil nemocnicu CHU Grenoble, aby pokračoval vo svojej dlhej rehabilitácii. Už nie je v kóme," povedala dopoludnia Kehmová.

Štyridsaťpäťročný Nemec bol od decembrového pádu na lyžovačke v alpskom stredisku Meribel v kóme a lekári sa ho snažili pomaly prebúdzať z umelého spánku. Držiteľ viacerých rekordov v efjednotke narazil 29. decembra mimo upravenej časti zjazdovky do skaly a utrpel vážne zranenia hlavy, následne musel podstúpiť dve operácie mozgu.

Po vyše troch mesiacoch v kóme začal v apríli javiť náznaky vedomia. "Má chvíľkové okamihy vedomia. Ukazuje malé známky pokroku," oznámila v apríli Kehmová. Odvtedy však bolo počuť o stave sedemnásobného majstra sveta len málo.

"Jeho rodina sa chce poďakovať všetkým lekárom, ošetrovateľom, zdravotným sestrám a terapeutom v Grenobli ako aj všetkým na mieste nehody, ktorí odviedli vynikajúcu prácu počas týchto prvých pár mesiacov. Žiadame o pochopenie, že jeho ďalšia rehabilitácia bude prebiehať mimo verejnosť," dodala Kehmová, ktorá však neoznámila ďalšie detaily o jeho zdravotnom stave.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok