Ultimátum vypršalo, Gazprom požaduje od Kyjeva predplatné

TASR TA3 SITA
16.6.2014 08:57

Ruská plynárenská spoločnosť Gazprom oznámila, že Ukrajina nezaplatila Rusku do stanoveného termínu, teda dnes do 8.00 h SELČ, svoj dlh za plyn a odteraz bude musieť platiť za akékoľvek dodávky suroviny vopred.

Zároveň však ruská firma dodala, že ukrajinský Naftogaz nezaplatil ani za dodávky v júni, čím naznačila, že dodávky plynu by sa mohli zastaviť. Informovala o tom agentúra Reuters.

"Dnešným dňom od 10.00 h moskovského času prechádza Gazprom na základe kontraktu v prípade dodávok plynu ukrajinskému Naftogazu na platby vopred," oznámil ruský koncern. "Od dnešného dňa tak ukrajinská firma získa z Ruska len taký objem plynu, za ktorý si zaplatí," dodala spoločnosť.

Rokovania o plyne sa skončili neúspešne

Podľa Moskvy Ukrajina za plyn dlhuje viac ako 4 mld. USD a Rusko požadovalo, aby Ukrajina splatila takmer polovicu do pondelka.

Sporná je cena, ktorú by mala Ukrajina za plyn platiť. Kyjev presadzuje čiastku 268,5 USD za tisíc metrov kubických plynu, teda sumu, ktorú Gazprom ponúkol, kým bol pri moci Viktor Janukovyč. Ukrajina však minulý týždeň súhlasila s kompromisným návrhom, podľa ktorého by platila 326 USD za tisíc metrov kubických plynu. Po odstúpení prezidenta Janukovyča Rusko žiadalo za plyn sumu 485 USD za tisíc metrov kubických plynu. Moskva neskôr Ukrajine ponúkla, že by jej odpustila exportné clo a Ukrajina by tak platila 385 USD za tisíc metrov kubických plynu. Pri posledných rokovaniach už ruská strana odmietla ísť s cenou plynu nižšie. „Takáto cena je pre Ukrajinu neakceptovateľná a Ukrajina ju nezaplatí,“ povedal Andrij Kobolev, šéf ukrajinskej spoločnosti Naftogaz.

Európsky komisár pre energetiku Günther Oettinger podľa vlastných slov prišiel počas rokovaní s kompromisným návrhom, ruská strana ho však odmietla. Navrhoval, že Ukrajina okamžite splatí dlh vo výške jednej miliardy dolárov a Následne bude dlh splácať v mesačných splátkach, pričom bude platiť 385 USD za tisíc metrov kubických plynu v zimných mesiacoch a približne 300 USD za tisíc metrov kubických plynu v letných mesiacoch. "Gazprom tento balíček, môj návrh, neakceptoval,“ povedal Oettinger.

Ukrajinský minister pre energetiku Jurij Prodan uviedol, že Gazprom povedal jasne, že zastavenie dodávok je reálnou možnosťou. V tomto duchu odpovedal aj na otázku o tom, čo sa stane, keď termín na zaplatenie dlhu uplynie. "Viete, ruská strana deklarovala, že ak nepošleme platbu za plyn vopred, bude to vo vzťahu k dodávkam znamenať reštrikcie,“ vyhlásil.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok