Slovenskí volejbalisti podľahli Španielom

SITA TA3
15.6.2014 23:31

Naši volejbaloví reprezentanti uzavreli košický turnaj G-skupiny svetovej ligy prehrou so Španielskom. V skupine skončili za víťaznou Čínou na druhom mieste.

Slovenskí volejbalisti podľahli Španielom
TASR

Slovenskí volejbalisti prehrali v nedeľňajšom zápase na druhom turnaji G-skupiny Svetovej ligy v Košiciach so Španielmi 2:3 (27, -21, 22, -17, -10). Slováci nenadviazali na minulotýždňovú výhru 3:1 nad rovnakým súperom v portorickej Caroline, no už pred súbojom so Španielmi si zabezpečili postup na záverečný turnaj Final Four. Vo večernom zápase v Steel aréne Číňania zdolali hráčov Portorika 3:0.

Zverenci talianskeho trénera Flavia Gulinelliho obsadili v tabuľke "géčka" konečné druhé miesto s jedenástimi bodmi. Prvenstvo si vybojovala štrnásťbodová Čína, tretie Španielsko získalo šesť, štvrté Portoriko päť bodov.

Záverečný turnaj Final Four sa uskutoční od 27. do 29. júna v tureckej Burse za účasti domácej reprezentácie, Číny, Slovenska a Kuby, ktorá si zabezpečila triumf v F-skupine. Víťaz Final Four bude mať možnosť v roku 2015 štartovať o "poschodie" vyššie - v C, D alebo E-skupine Svetovej ligy.
Súhrn výsledkov nedeľňajších stretnutí na druhom turnaji G-skupiny Svetovej ligy volejbalistov v Košiciach:

Španielsko - Slovensko 3:2 (-27, 21, -22, 17, 10)

132 minút, rozhodovali: Pierobon (Arg.) a Robb (Kan.), 2700 divákov

Zostava SR: Bencz, Kohút, Janušek, Paták, Krajčovič, Zaťko, libero Kubš (Kriško, Repák, Kostoláni, Vlk)

Úvod prvého setu bol vyrovnaný, blokár Kohút posunul Slovákov do vedenia (3:2), Španieli vyrovnali na 7:7. Po zakončení univerzála Bencza vyhrávali domáci volejbalisti 15:14, ani jeden tím sa však nedokázal odpútať od svojho súpera. Hostia v závere úvodnej časti hry vyrovnali (20:20), Gulinelliho zverenci však získali dva body v sérii a viedli 22:20. Slováci si vypracovali úvodné dva setbaly (24:22), no premenilli až piaty v poradí, keď blokom uspel Krajčovič - 29:27.

Do druhého setu vstúpili lepšie slovenskí reprezentanti, po útokoch smečiara Patáka vyhrávali 2:0 i 5:4. Španieli dokázali vyrovnať hru i skóre (9:9) a po problémoch domácich na príjme odskočili na 16:12. Slováci sa nedokázali výraznejšie presadiť proti dobrej obrane Španielov, hostia si náskok udržali a zvíťazili 25:21.

Tretí set bol vyrovnaný až do druhého technického oddychového času, počas prerušenia hry viedli Slováci Benczovým esom 16:15. V závere potiahol domácich opäť Bencz, zvýšil na 22:18 a Paták získal pre slovenských hráčov tri setbaly (24:21). Druhú možnosť na ukončenie setu využil kapitán Kohút - 25:22.

Štvrtý set bol od úvodu v réžii španielskych hráčov, ktorí postupne vyhrávali 4:0, 8:4 aj 12:8. Slováci sa usilovali skorigovať nepriaznivé skóre, ale hostia hrali bez tlaku, chybujúcich Slovákov naďalej trestali, viedli 20:13 a napokon uspeli 25:17.

Španieli začali tajbrejk ziskom dvoch bodov, na čo tréner Gulinelli reagoval žiadosťou o čas na tímovú poradu. Následne španielski hráči zablokovali Bencza i Janušeka a zvýšili na 5:1. Paták skorigoval na 3:6, no hostia odpovedali ziskom štyroch bodov v sérii a viedli 10:3. Repák úspešným blokom upravil na 5:10, Slováci znížili aj na 10:13, piaty set však Španieli vyhrali 15:10 a celý zápas 3:2.

Hlasy:

Flavio Gulinelli (tréner SR, zdroj: SVF): "Španieli hrali jednoducho lepšie. Nemôžeme sa vyhovárať na únavu a mrzí ma prehra aj preto, že to bolo pred našimi fanúšikmi. V každom prípade, som rád, že sme splnili cieľ a postúpili na Final Four. Čakajú nás teraz dva týždne prípravy na záverečný turnaj, kde chceme dosiahnuť čo najlepší výsledok."

Fernando Muňoz (tréner Španielska, zdroj: SVF): "Gratulujem Slovákom k postupu na Final Four a želám im tam veľa úspechov. Chcel by som sa touto cestou poďakovať Slovenskej volejbalovej federácii za výborné podmienky, ktoré nám pripravili. Boli sme tu viackrát a vždy sme boli veľmi spokojní. Dnešný zápas bol pre nás dôležitý najmä z toho pohľadu, že sme dali priestor mladším hráčom. S ich výkonom som spokojný. Nesplnili sme síce náš cieľ, ktorým bol postup na Final Four, ale získali sme v tejto súťaži cenné skúsenosti."

Matej Paták (smečiar SR, zdroj: SVF): "Španieli odohrali dobrý turnaj a v každom zápase hrali tajbrejk. My sme boli unavení, predsa hráme už niekoľko týždňov po sebe a to sa dnes prejavilo. Nebol to veľmi peknývolejbal, no postupom sme splnili cieľ a uvidíme, čo sa udeje v Turecku."

Emanuel Kohút (blokár SR, zdroj: RTVS): "Bol to náročný turnaj, tretí zápas nám nevyšiel podľa našich predstáv. Podpísala sa pod tým únava, odohrali sme súboje náročné po emocionálnej stránke. Tento tým má určite perspektívu. Máme za sebou výbornú reprezentačnú sezónu, postúpili sme na majstrovstvá Európy aj Final Four Svetovej ligy, a to s mladým tímom. Nechceme byť na Final Four do počtu; uvidíme, proti komu budeme hrať v Turecku."

Portoriko - Čína 0:3 (-28, -18, -20)
93 min

Konečná tabuľka G-skupiny:

1. Čína 6 5 1 15:6 14 - postup na Final Four
2. Slovensko 6 3 3 14:11 11 - postup na Final Four
3. Španielsko 6 2 4 11:16 6 
4. Portoriko 6 2 4 9:16 5

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok