Švajčiarsko na úvod svojho vystúpenia na MS zdolalo Ekvádor

SITA
15.6.2014 21:28

Futbalisti Švajčiarska zvíťazili nad Ekvádorčanmi 2:1 v nedeľňajšom zápase E-skupiny na XX. majstrovstvách sveta v brazílskom hlavnom meste Brasília. Úvodný gól na Estádio Nacional Mané Garrincha strelil v 22. min útočník mexického klubu Pachuca Enner Valencia, ktorý presnou hlavičkou prekonal brankára Švajčiarska Diega Benaglia.

Švajčiarsko na úvod svojho vystúpenia na MS zdolalo Ekvádor
SITA

Reprezentanti krajiny "helvétskeho kríža" vyrovnali tri minúty po zmene strán, keď skóroval striedajúci Admir Mehmedi. V nadstavenom čase dokonal obrat striedajúci Haris Seferovič, ktorý strelil víťazný gól. Švajčiari si pripísali do tabuľky E-skupiny tri body, Ekvádor je po svojom úvodnom vystúpení bez bodu.

V druhom nedeľňajšom stretnutí "éčka" si Francúzsko od 21.00 h SELČ zmeria sily s Hondurasom. 

E-skupina:

Švajčiarsko - Ekvádor 2:1 (0:1)

Góly: 48. Mehmedi, 90.+ Seferovič - 22. E. Valencia, ŽK: 84. Djourou - 53. J. Paredes, rozhodovali: Irmatov - Rasulov (obaja Uzb.), Kočkarov (Kirg.) 

Zostavy:

Švajčiarsko: Benaglio - Lichtsteiner, Djourou, Von Bergen, R. Rodríguez - Behrami, Inler - Shaqiri, Xhaka, Stocker (46. Mehmedi) - Drmič (75. Seferovič)

Ekvádor: A. Domínguez - J. Paredes, Guagua, Erazo, Ayoví - A. Valencia, Gruezo, Noboa, Montero (76. J. Rojas) - E. Valencia, Caicedo (70. Arroyo) 

Švajčiari aj Ekvádorčania vstúpili do zápasu opatrne, ich cieľom bolo najmä vyvarovať sa chýb v obrannej fáze. Ako prví sa osmelili zverenci nemeckého trénera Hitzfelda, v 13. min vyskúšal šťastie strelou z diaľky Xhaka a o tri minúty pálil ľavačkou Shaqiri, brankár Juhoameričanov Domínguez bol pozorný. Ekvádor sa do zakončenia dostával sporadickejšie, v 22. min však Ruedovi zverenci udreli po štandardnej situácii - útočník Enner Valencia dostal príliš mnoho priestoru a hlavičkou prekonal bezmocného Benaglia. Po polhodine hry sa o vyrovnanie pokúsil Behrami, Domínguez s problémami skrotil jeho hlavičku a o dve minúty neskôr zneškodnil aj krížnu strelu Inlera spoza šestnástky.

Čo sa švajčiarskej jedenástke nepodarilo v prvom polčase, to dokázal po troch minútach pobytu na trávniku striedajúci Mehmedi. V 48. min umiestnil hlavičkou loptu do siete takmer z totožnej pozície ako Valencia. O štyri minúty neskôr mohol vrátiť Ekvádorčanom jednogólový náskok stopér Erazo, ale hlavičkoval nad bránku súpera. Po hodine hry vystrašil Švajčiarov strelec úvodného gólu Enner Valencia, jeho strela tesne minula Benagliovu svätyňu. Brankár Wolfsburgu zachránil svoj tím v 66. min po strele Montera zvnútra šestnástky. Dvadsať minút pred koncom dostal loptu do bránky Drmič, uzbecký rozhodca Irmatov vzal Švajčiarom radosť ofsajdovým verdiktom. V 74. min zazmätkoval pri vybehnutí mimo pokutového územia Benaglio, ale stopér Von Bergen odvrátil loptu do bezpečia. Štyri minúty pred koncom riadneho hracieho času Benaglio reflexívne zasiahol a vyrazil priamy kop striedajúceho Arroya. V nadstavenom čase nevyužili Ekvádorčania sľubnú pozíciu na skórovanie a z protiútoku Seferovič strelou k pravej žrdi rozhodol o výhre Švajčiarov 2:1. 

Hlasy (zdroj Kicker):

Ottmar Hitzfeld (tréner Švajčiarska): "Je neuveriteľné, čo sa nám podarilo. Naše mužstvo si za žiadnych okolností neprestáva veriť. Na konci zápasu sme mali problémy s nadmorskou výškou 1100 metrov, Ekvádorčania nás už bežecky prevyšovali. Som šťastný, že sme získali tri body, je to vynikajúci štart do turnaja."

Reinaldo Rueda (tréner Ekvádoru): "Väčšiu časť zápasu sme mali hru pod kontrolou, ale čo z toho, keď sme na konci prehrali?"

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok