Triumf Dukátovej a Škantárovcov vo finále v Tacene

TASR
15.6.2014 14:26

Druhé kolo Svetového pohára slalomárov na divokej vode vyvrcholilo v nedeľu v slovinskom Tacene zostávajúcimi dvoma kategóriami a dopriali Slovákom v plnej paráde, najskôr triumfovala kajakárka Jana Dukátová a vzápätí deblisti Ladislav a Peter Škantárovci.

Triumf Dukátovej a Škantárovcov vo finále v Tacene
SITA

Dukátová vo finále zvíťazila s jasným náskokom, keď druhá v poradí Nemka Schornbergová zaostala za ňou o 2,59 sekundy a tretia Rakúšanka Kuhnleová o 2,90 s. Škantárovci finálovú jazdu zajazdili fantasticky, druhých Slovincov Božiča - Taljata, v semifinále najlepších, zdolali o 1,26 sekundy a tretích Čechov Kašpara - Šindlera až o 5,22 s.

V semifinále skončila Dukátová štvrtá, no vo finále sa v perejách rieky Sáva zrýchlila o vyše štyri sekundy. Na ťažkej trati medzi 24 bránkami neurobila žiadnu väčšiu chybu a keďže sa vyhla aj penalizácii, mohla sa hneď po dojazde radovať, s presvedčením, že jej už ťažko bude niekto konkurovať.
Škantárovci už v semifinále naznačili po 2. mieste, že im dravá voda Sávy vyhovuje. Úradujúci majstri Európy z Viedne v 1. kole SP v anglickom Lee Valley obsadili 3. miesto, teraz  naplno vynikli po jazde, ktorá sa blížila ideálu a taktiež si v cieli dopriali okamžite radostné gestá, keď v porovnaní so semifinále sa zrýchlili presne o štyri sekundy.

Slovenský vodný slalom dosiahol v tejto sezóne v Tacene prvé víťazstvá v SP, historicky ich nazbieral 89, Jana Dukátová deviate a Škantárovci štvrté. Dukátová si na na tento triumf musela chvíľu počkať, keď predchádzajúce dva v pražskej Troji a Čunove získala v roku 2012. Škantárovci zvíťazili až po štyroch rokoch a nadviazali na triumfy z roku 2010 v Penrithe a Seu d'Urgell.

Ladislav Škantár označil finálovú jazdu za veľmi dobrú. "Blížila sa ideálu, aj keď sa nejaké malé chybičky v strednom úseku vyskytli. Dôležité bolo dobre začať, hlavne zvládnuť úvodný mohutný skok, vyšiel nám výborne, pekne sme zvládli protivodu, chytili optimálne stopu. V Tacene sme nikdy v individuálnych pretekoch nevyhrali, až teraz, už sme síce boli na stupňoch, no bez triumfu. Vlani sme síce zvíťazili, no zrušilo sa finále, keď jury rozhodla finále opakovať vzhľadom na premenlivý prietok vody."
Trať bola dosť zložitá a Ladislav Škantár označil aj ďalšie nebezpečenstvo, tentoraz z ľudského zdroja. "Vedeli sme, že Slovinci budú veľmi silní, boli doma, mali veľa najazdené. My sme sa perfektne skoncentrovali na finále, v cieli som videl čas a tušil som, že by sme mohli vyhrať, aj keď Božič s Taljatom sa ešte snažili a stratu z prvého úseku doťahovali."

Kajakárka Jana Dukátová v kajaku jednotlivcov taktiež nikdy v Tacene nezvíťazila, jedine v singloch na MS'2010. "Voda bola nevyspytateľná, úvodný skok nepríjemný, mohol i nemusel vyjsť, veľmi sa tam menila voda a nepomáhalo ani keď ju viackrát najazdíte. Som veľmi rada, že som sa pretlačila až do finále a v ňom ukázala veľmi dobrú jazdu, zareagovala na každú jednu zmenu vody."
V cieli Jana Dukátová vedela, že to bol optimálny výkon. "Jedine na spodnom úseku som mierne niečo stratila, loď mi kĺzala, takže fajn. Už sa blížim k desiatemu víťazstvu v SP, teraz ideme do Troje, na môj obľúbený kanál, hádam mi to opäť vyjde. Do Prahy vyrážame v utorok, treba sa rýchlo preladiť na iný typ vody, zatrénovať si, pretože kanál je úplne iný. Zapádlujem si aj vo Vltave na exhibičných pretekoch, v ktorých si zastrieľame v akejsi kombinácii slalomu a biatlonu. Na víťazstvo v Tacene som trpezlivo čakala, vlani sa ho v seriáli SP nedočkala. Teraz len dúfam, že tie rožky v cieli, vyplývajúce zo spokojnosti, si budem môcť dovoliť častejšie."

Okrem dvoch víťazstiev pre slovenskú výpravu, ktoré deň predtým v sobotu podfarbilo 2. miesto singlistu Michala Martikána, sa v perejách rieky Sáva zrodila ešte jedna pozoruhodnosť, Dukátová a Škantárovci zajazdili vo finále navlas rovnaký čas.
Finálové výsledky:
K1 ženy: 1. Jana Dukátová (SR) 111,24 (0), 2. Jasmin Schornbergová (Nem.) 113,83 (0), 3. Corinna Kuhnleová (Rak.) 114,14 (4)
C2: 1. Ladislav a Peter Škantárovci (SR) 111,24 (0), 2. Luka Božič - Sašo Taljat (Slovin.) 112,50 (0), 3. Jonáš Kašpar - Marek Šindler (ČR) 116,46 (2)

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok