Futbalisti Kolumbie zvíťazili nad Gréckom jednoznačne 3:0

TASR
14.6.2014 21:37

Skóre duelu C-skupiny v Belo Horizonte otvoril v 6. minúte Pablo Armero, v 58. minúte zvýšil na 2:0 Teofilo Gutierrez a v nadstavenom čase spečatil triumf juhoamerického zástupcu James Rodriguez. V nedeľu o 3.00 SELČ si v druhom súboji C-skupiny Pobrežie Slonoviny zmeralo sily s Japonskom.

Futbalisti Kolumbie zvíťazili nad Gréckom jednoznačne 3:0
SITA

Ďalší zápas na šampionáte odohrá Kolumbia vo štvrtok 19. júna o 18.00 SELČ v Brasilii proti Pobrežiu Slonoviny, Gréci nastúpia o šesť hodín neskôr v Natale proti Japonsku.

C-skupina, 1. kolo:

Kolumbia - Grécko 3:0 (1:0)

Góly: 5. Armero, 58. Gutierrez, 90.+3 Rodriguez. ŽK: Sanchez - Papastathopoulos, Salpingidis. Rozhodovali: Geiger - Hurd, Fletcher (všetci USA), 58.000 divákov.

Kolumbia: Ospina - Zuniga, Zapata, Yepes, Armero (74. Arias) - Sanchez, Aguilar (69. Mejia) - Cuadrado, Rodriguez, Ibarbo - Gutierrez (76. Martinez)

Grécko: Karnezis - Torosidis, Manolas, Papastathopoulos, Holebas - Maniatis, Kone (78. Karagounis) - Salpingidis (57. Fetfatzidis), Katsouranis, Samaras - Gekas (64. Mitroglou)

Kolumbiu čakalo v Belo Horizonte prakticky domáce prostredie, na tribúnach štadióna dominovala žltá farba. Juhoameričanov najskôr nabudilo oduševnené spievanie hymny a eufóriu následne preniesli aj na ihrisko, na súpera vyleteli ako osy a v 5. minúte išli do vedenia. Cuadradov center z pravej strany našiel v strede šestnástky nabiehajúceho Armera, ktorého strelu ešte tečoval Manolas a lopta sa do šťastím dokotúľala do gréckej brány - 1:0. Gréci zvyknutí hrať proti súperom psychologickú defenzívnu vojnu boli zrazu nútení zmeniť taktické plány a začať viac útočiť. V 28. minúte mohol vyrovnať Torosidis, ktorý prehlavičkoval Yepesa a lopta len tesne minula bránu Kolumbie. Najväčšiu príležitosť mal v 45. minúte Kone, ktorý spoza šestnástky natiahol Ospinu, kolumbijský brankár jeho strelu s námahou vyrazil na roh. Juhoameričania po rýchlom góle prepustili iniciatívu súperovi, ten však nemal v prvom polčase presnú mušku.

V 50. minúte tvrdo vypálil Rodriguez, vyprášil však iba rukavice Karnezisa. O osem minút neskôr Aguilar šikovne predĺžil roh na Gutierreza a tomu zblízka pred prázdnou bránou stačilo len nastaviť správne nohu - 2:0. Kolumbijskú radosť mohol o chvíľu schladiť Gekas, trestuhodne však v gólovej pozícii poslal loptu hlavou len do brvna. Gréci sa pokúsili vykresať nádej striedaniami. Na ihrisko sa dostal kanonier Mitroglou, ale iba zapadol do súkolia priemerných výkonov majstrov Európy z roku 2004. V 85. minúte Samarasov pokus letel tesne vedľa pravej žrde, na viac sa Gréci nezmohli. Kolumbia aj bez kanoniera Falcaa, ktorý do Brazílie necestoval pre zranenie, vstúpila do šampionátu víťazne a posilnila si vyhliadky na postup do osemfinále. V závere ešte prikrášlil jej víťazstvo Rodriguez - 3:0.

Hlasy (zdroj: ČT sport, Reuters):

Jose Pekerman, tréner Kolumbie: "Dobre sme vstúpili do šampionátu, na ktorom títo hráči nikdy predtým nehrali. Po víťazstve 3:0 cítime veľkú satisfakciu. Niektoré veci nám nevyšli, ale celkovo musím vysloviť spokojnosť s výkonom i výsledkom. Všetci veríme, že nás čaká úspešný turnaj, toto bol len jeho začiatok."

James Rodriguez, stredopoliar Kolumbie (autor 3. gólu): "Je to dobrý štart do turnaja, ale krotíme emócie. Musíme zostať koncentrovaní na ďalšie zápasy, ktoré budú určite ťažšie."
Orestis Karnezis, brankár Grécka: "Stále nemôžem uveriť tomu, čo sa stalo. Takýto krutý výsledok sme si rozhodne nezaslúžili. Dostali sme lacné góly, naopak, my sme naše šance nepremenili. Futbalový zápas sa láme na detailoch."

Fernando Santos, tréner Grécka: "Po prehre 0:3 sa nemôžeme na nič vyhovárať. Sami sme si na vine. Mali sme niektoré dobré momenty v zápase, ale v rozhodujúcich momentoch bol súper lepší. Aj tak si však myslím, že výsledok je skresľujúci, nezaslúžili sme si prehrať tak jednoznačne. Musíme sa teraz pozerať dopredu na ďalšie dva zápasy v skupine."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok