Ukrajina dnes očakáva v Kyjeve delegácie EK a Ruska

TASR
14.6.2014 13:23

Obe bývalé sovietske republiky totiž súhlasili, že pod záštitou komisie obnovia tento víkend rokovania o spornej cene za ruský plyn. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na zdroj z ukrajinskej vlády, ktorý nechcel byť menovaný.

Ukrajina dnes očakáva v Kyjeve delegácie EK a Ruska
SITA/AP

"Príchod zástupcov EK je už potvrdený a teraz čakáme na potvrdenie ruskej strany," uviedol zdroj. Komisia je sprostredkovateľom rozhovorov. Moskva dala totiž Ukrajine ultimátum do 16. júna, aby zaplatila časť z dlhu za doterajšie dodávky plynu. V opačnom prípade je vraj pripravená zastaviť vývoz plynu na Ukrajinu, čo vyvoláva obavy z prerušenia jeho transportu do Európy cez ukrajinskú vetvu plynovodu.

Ukrajinský minister energetiky Jurij Prodan v piatok (13.6.) navrhol Rusku obnovenie rokovaní buď v Kyjeve, alebo inom európskom meste.

Európska únia (EÚ) sa okrem toho v piatok večer dohodla s Ruskom, že usporiada rokovania na najvyššej úrovni, na ktorých sa zúčastnia aj predstavitelia Ukrajiny, o nadchádzajúcom podpise dohody o voľnom obchode medzi Bruselom a Kyjevom. Moskva totiž pohrozila, že po podpísaní dohody prijme opatrenia na ochranu svojej ekonomiky. Ukrajinská vláda by mala podpísať dohodu s EÚ 27. júna. Rusko sa však obáva, že to uškodí jeho hospodárstvu.

Vlani v novembri pritom Brusel odmietol trilaterálne rokovania s Ruskom o asociačnej dohode s Ukrajinou, ktorá sa považuje za historický a prelomový zlom na ceste Kyjeva na Západ a vymanenie sa spod vplyvu Moskvy.

Nová ponuka však stále neumožní Rusku zasahovať do zmluvy medzi EÚ a Ukrajinou, otvára len cestu k trojstranným rozhovorom o dôsledkoch.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok