Afganskí voliči si v druhom kole volia prezidenta

TA3 TASR
14.6.2014 07:38

V Afganistane sa dnes začalo druhé kolo prezidentských volieb. Obaja kandidáti sľubujú zlepšenie vzťahov so Západom a boj proti korupcii, píše agentúra AP.

Bezpečnostné sily sú v pohotovosti. Zriadili nové kontrolné stanovištia, prehľadávajú autá a zakazujú vstup nákladiakom do metropoly Kábul. Radikálne hnutie Taliban totiž vyzvalo ľudí, aby nešli k volebným urnám.

Dosluhujúci prezident Hámid Karzaj ale odkázal: "Vaše dnešné hlasy nasmerujú Afganistan k lepšej budúcnosti, lepšej vláde a lepšiemu životu."

Do rozhodujúceho kola postúpili bývalý minister zahraničných vecí Abdulláh Abdulláh a niekdajší ekonómom Svetovej banky a exminister financií Ašraf Ghaní, keďže ani jeden z nich nezískal v prvom kole potrebných 50 percent hlasov. Abdulláha vo voľbách z 5. apríla podporilo 45 percent voličov, Ghaní získal 31,6 percenta hlasov.

Obaja kandidáti tvrdia, že podpíšu dlho odsúvaný bezpečnostný pakt so Spojenými štátmi. Dohoda by umožnila nechať v krajine po roku 2014 takmer 10.000 amerických vojakov na ďalšie dva roky. Ich úlohou by boli protiteroristické operácie a výcvik afganskej armády a polície. Do konca tohto roka by sa totiž mala z Afganistanu stiahnuť väčšina zahraničných vojakov.

Prezidentské voľby skomplikoval nedostatok hlasovacích lístkov

Druhé kolo afganských prezidentských volieb dnes v niektorých oblastiach krajiny skomplikoval nedostatok hlasovacích lístkov, oznámila agentúra DPA.

Len v priebehu dopoludnia zaznamenali po celom Afganistane minimálne 150 bombových, raketových a ďalších útokov, uviedlo ministerstva vnútra v Kábule.

Podľa agentúry Reuters je však celková situácia pomerne pokojná a povstalcom sa v dopoludňajších hodinách nepodarilo podniknúť útok väčšieho rozsahu v metropole Kábul ani v žiadnej z kľúčových provincií.
Pred hlasovacími miestnosťami napriek hrozbám zo strany Talibanu čakali od rána dlhé rady voličov.

"Krátko po začiatku hlasovania sme dostali správy o nedostatku hlasovacích lístkov v rôznych častiach krajiny," uviedol šéf ústrednej volebnej komisie Amhad Júsuf Núristání.

Komisia podľa neho okamžite nariadila dodanie chýbajúcich lístkov príslušným volebným strediskám.
Nedostatok lístkov hlásili napríklad z mesta Chóst, metropoly rovnomennej provincie na východe Afganistanu.

Po začiatku volieb došlo v provincii Chóst k raketovému útoku, pri ktorom zahynulo päť detí a ďalších šesť osôb utrpelo zranenia. Raketové útoky hlásili aj z východných provincií Ghazní a Kúnar. Pri menšej explózii v Kábule utrpel zranenia jeden človek.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok