Holanďania deklasovali majstrov sveta

SITA TASR TA3
13.6.2014 23:07

Futbalisti Holandska zvíťazili nad úradujúcimi svetovými šampiónmi Španielmi 5:1 v piatkovom zápase B-skupiny na XX. majstrovstvách sveta v brazílskom Salvadore.

Holanďania deklasovali majstrov sveta
SITA

Úvodný gól na štadióne Arena Fonte Nova strelil v 27. min stredopoliar "La Furia Roja" Xabi Alonso, ktorý premenil pokutový kop. Minútu pred koncom prvého polčasu vyrovnal hlavičkou Robin van Persie po centri z polovice ihriska v podaní Daleya Blinda.

Po zmene strán skórovali už len Holanďania, v rozpätí jedenástich minút sa presadili Arjen Robben a Stefan de Vrij. Na 4:1 upravil po chybe brankára Ikera Casillasa svojím druhým presným zásahom Van Persie. Konečnú podobu výsledku určil po individuálnom prieniku v 80. min krídelník Robben.

Holanďania figurujú zásluhou zisku troch bodov na čele tabuľkového poradia B-skupiny. Účastníkmi "béčka" sú aj Čile a Austrália, ich piatkový vzájomný zápas v meste Cuiabá sa začne o 24.00 h SELČ. 

B-skupina: 
Španielsko - Holandsko 1:5 (1:1)
Góly: 27. Xabi Alonso (z pok. kopu) - 44. a 72. Van Persie, 53. a 80. Robben, 64. S. de Vrij, ŽK: 65. Casillas - 25. J. de Guzmán, 41. S. de Vrij, 66. Van Persie, rozhodovali: Rizzoli - Faverani, Stefani (všetci Tal.) 
Zostavy:
Španielsko: Casillas - Azpilicueta, S. Ramos, Piqué, J. Alba - Xabi Alonso (63. Pedro Rodríguez), Busquets - David Silva (78. Fábregas), Xavi Hernández, Iniesta - Diego Costa (62. F. Torres) 
Holandsko: Cillessen - Janmaat, Martins Indi, Vlaar, S. de Vrij (77. Veltman), Blind - N. de Jong, Sneijder, J. de Guzmán (62. Wijnaldum) - Van Persie (79. Lens), Robben 

Úvodnú príležitosť zápasu nevyužil vo 8. min holandský stredopoliar Sneijder, ktorý sa po prihrávke od Robbena rútil sám na brankára Casillasa, no gólmana Realu Madrid strelou z hranice šestnástky neprekonal. Španieli sa usilovali prekonať defenzívu súpera presnými prihrávkami, po jednej z nich sa v 13. min dostal k zakončeniu útočník s brazílskymi koreňmi Diego Costa, neohrozil však bránku Holandska.

O sedem minút neskôr mohol skórovať David Silva, v dobrej pozícii sa ešte neúspešne pokúsil o prihrávku. V 26. min spadol v šestnástke Diego Costa, taliansky rozhodca Rizzoli nariadil pokutový kop a ten premenil Xabi Alonso - 1:0. Dve minúty pred koncom úvodnej časti hry mohol pridať druhý gól Španielov David Silva, ale skvelým zákrokom mu radosť zmaril brankár Cillessen. V predposlednej minúte udreli Holanďania, center Blinda usmernil do bránky hlavou Van Persie a vyrovnal na 1:1.

Po zmene strán posunul "Oranjes" do vedenia v 53. min Robben, ktorý sa uvoľnil cez Piquého a prekonal Casillasa. O sedem minút neskôr napálil loptu do brvna Van Persie. Holanďania si naďalej vytvárali príležitosti a zaskočeným Španielom uštedrili tretí úder - v 64. min skóroval po centri Sneijdera stopér De Vrij.

O tri minúty dostal loptu do siete Holandska David Silva, ale jeho gólovú radosť zmaril ofsajdový verdikt rozhodcov. V 72. min sa svojho druhého gólu v Brazílii dočkal Van Persie, ktorý využil zaváhanie Casillasa pri rozohrávke a skóroval do prázdnej bránky - 4:1.

Útočníka Manchestru United napodobnil Robben, druhý gól krídelníka nemeckého Bayernu Mníchov padol v 80. min po tom, čo sa Holanďan pohral s brániacimi hráčmi aj gólmanom Casillasom. Poltucet v španielskej sieti mohol zavŕšiť striedajúci Wijnaldum, ale Casillas predviedol vynikajúci zákrok. Poslednú príležitosť na skórovanie nevyužil útočník Španielska Torres, ktorý v stopercentnej pozícii nezasunul loptu do opustenej bránky Holanďanov.

Hlasy (zdroj: ČT sport):
Robin van Persie, útočník Holandska (autor dvoch gólov): "Sú to neopísateľné pocity, všetci Holanďania o takomto neuveriteľnom triumfe snívali. Podarilo sa nám niečo fantastické a užívame si to. Získali sme fantastické tri body. Môj gól bol dôležitým momentom v zápase, ale tým bol aj zásah na 2:1. Prišiel rýchlo v druhom polčase, ale neuspojil nás. Nestačilo nám vedenie 2:1 či 3:1, išli sme ďalej a hrali našu hru až do konca."
Vicente del Bosque, tréner Španielska: "Prvý polčas bol dobrý, dominoval sme hre. Po prestávke sa obraz zmenil, spravili sme príliš veľa chýb a Holanďania hrajúci v eufórii ich potrestali. Vedeli sme, že prehra niekedy musí prísť. Teraz sa musíme dobre pripraviť na ďalšie dva zápasy."

Xavi po debakli s Holandskom: "Najdrsnejšia prehra v kariére"

Xavi ešte nikdy neschádzal z ihriska s horšími pocitmi. Ikonický stredopoliar španielskej futbalovej reprezentácie označil piatkový debakel v úvodnom vystúpení svojho tímu na MS v Brazílii s Holandskom 1:5 za "najdrsnejšiu prehru v kariére".

Obhajca titulu na trávniku v Salvadore totálne zlyhal. "Je to najdrsnejšia prehra v mojej kariére. Bol to z našej strany príšerný zápas, debakel. Všetko sme urobili zle...," ťažko hľadal slová 34-ročný Xavi. Opora FC Barcelona vo svojej kariére nazbierala 26 významných trofejí s klubom i národným tímom.

Napriek nečakanej rane sa Xavi pozerá do ďalšieho priebehu turnaja s optimizmom: "Pozitívne je, že sme stále nažive. Ešte nie je koniec..."

Španielske médiá oplakávajú futbalovú "katastrofu a potupu"

Sobotňajšie vydania španielskych periodík smútia po katastrofálnom vstupe národného tímu do bojov na futbalových MS v Brazílii. Debakel s Holandskom 1:5 označujú najčastejšie za "potupu" a "zlý sen".

"Ešte horšie ako najhorší možný zlý sen pre tím, ktorý od roku 2008 nedostal na ME či MS v zápase viac ako jeden gól," napísal denník El Pais s dovetkom: "Totálna katastrofa". Populárne športové periodikum AS konštatovalo: "Dámy a páni, naše kúzlo je preč" a pýta sa, či "išlo jednoducho iba o jeden zlý večer, alebo to je začiatok konca jednej veľkej generácie".

Nočný Madrid, ktorý zvyčajne po dueloch reprezentácie žije trúbením a skandovaním až do ranných hodín, zostal tentoraz zahalený v tichu. "Španielsko začalo obhajobu titulu s neexistujúcou obranou a skončilo ponížené Holandskom," napísal denník Marca. Zároveň vyzval futbalistov: "Napravte to!". A pokračoval v pozitívnom tóne: "Musíme udržať vieru v tento tím, ktorý nám v uplynulých rokoch priniesol toľko radosti. Ešte nie je koniec."

Rozhlasová stanica Cadena COPE situáciu komentovala: "Vyzerá to tak, že po šiestich rokoch triumfov sa náš cyklus končí. Toto sa vo futbale stáva vždy. Hráči starnú a podľahnú sebauspokojeniu." Cadena SER kritizuje tradičný španielsky systém krátkych prihrávok: "Holanďania hrali veľmi rozumne. Stačilo im čakať, kým stratíme loptu a okamžite uháňali vpred, bez zbytočnej straty času v strede poľa."

Kritiku si "zlízol" najmä brankár Iker Casillas. "Bez debaty to bol jeho najhorší výkon v španielskom drese za 14 rokov," odznelo vo vysielaní televíznej stanice Tele5. Medíá sa obuli aj do obrancov Sergia Ramosa a Gerarda Piqueho. Denník ABC sa pýta ako je možné, že tak rešpekt vzbudzujúca defenzíva je schopná tak rýchlo totálne skolabovať.

Zmena musí prísť už v ďalšom dueli s Chile a rošády v zostave nemajú byť podľa názoru médií iba kozmetické. "Mohlo byť ešte horšie, ak by Holanďania v závere využili všetky svoje šance," pripomenul komentátor rozhlasovej stanice Radio Marca, ktorý proti Chile očakáva v zostave päť až šesť zmien. "Veci takto rozhodne nemôžu pokračovať," pridal sa denník La Razon.

Niektoré médiá našli útechu aspoň v tom, že pred štyrmi rokmi na šampionáte v JAR Španielsko tiež prehralo svoj úvodný zápas so Švajčiarskom (0:1), napokon ale vyhralo skupinu a turnaj zakončilo finálovým triumfom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok