Gašparovič vrátil NR SR novelu zákona o zdravotnej starostlivosti

TASR
13.6.2014 19:00

Prezident Ivan Gašparovič vrátil Národnej rade SR novelu zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, zdravotníckych pracovníkoch a stavovských organizáciách v zdravotníctve. Pre TASR to uviedla Elena Bianchi z tlačového oddelenia Kancelárie prezidenta SR.

Gašparovič vrátil NR SR novelu zákona o zdravotnej starostlivosti
TASR

"Navrhujem, aby Národná rada Slovenskej republiky pri opätovnom prerokovaní zákon schválila so zmenou, ktorá je uvedená v časti III," uvádza prezident. Navrhuje vypustiť zo zákona prílohu, ktorá obsahuje Zoznam prioritných chorôb. "Cieľom je opätovné odborné prehodnotenie prílohy," vysvetľuje Ivan Gašparovič.

"Dospel som k záveru, že rozsah prioritných chorôb, pri ktorých sa zdravotné výkony plne alebo čiastočne uhrádzajú na základe verejného zdravotného poistenia, nemôže byť takmer totožný so zoznamom chorôb, ktoré obsahuje príloha č. 1 k zákonu č. 576/2004," uvádza prezident.

"Pri niektorých prioritných chorobách, ktoré sú uvedené v čl. III štvrtom bode v prílohe č. 3 schváleného zákona, by podľa môjho názoru nebola vhodná ich úhrada (najmä plná) na základe verejného zdravotného poistenia," zdôrazňuje Ivan Gašparovič.

O vrátenie novely požiadala prezidenta ministerka zdravotníctva SR Zuzana Zvolenská. "Aj napriek dlhému verejnému legislatívnemu procesu došlo v novele k administratívnej chybe, ktorú Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR zachytilo tesne pred podpisom prezidenta SR. V dôsledku administratívnej chyby v Prílohe č. 3 v čl. III zákona by nadobudnutím jeho účinnosti mohlo dôjsť k nesúladu zákona s Ústavou Slovenskej republiky," uviedla pre TASR hovorkyňa MZ SR Martina Šoltésová.

Cieľom novely, ktorú prezident vrátil parlamentu, je, aby ošetrovateľské výkony v zariadeniach sociálnych služieb a zriadeniach sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately mohli hradiť zdravotné poisťovne. Novela zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti upravuje novú formu poskytovania zdravotnej starostlivosti, ktorou je ošetrovateľská starostlivosť sestier v takýchto zariadeniach.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok