Kovača nahnevala penalta: Bola to krádež, šampionát bude cirkus

TASR, TA3
13.6.2014 10:35

Obrovskú krivdu cítil po prehre 1:3 v otváracom zápase MS s domácou Brazíliou tréner chorvátskej futbalovej reprezentácie Niko Kovač.

Kovača nahnevala penalta: Bola to krádež, šampionát bude cirkus
SITA

Kovač počas celého duelu živo diskutoval so štvrtým arbitrom, u ktorého protestoval a sťažoval sa na chybné verdikty hlavného rozhodcu Juičiho Nišimuru, no najviac ho nahnevala penalta, ktorú nariadil v 71. minúte za stavu 1:1 po teatrálnom páde Freda v pokutovom území. "Bola smiešna," vyhlásil kouč "šachovnicových".
Hrotový útočník "kanárikov" v 16-ke dofilmoval počiatočný ľahší faul Dejana Lovrena a Nišimura bez váhania ukázal na biely bod.

Neymar penaltu - napriek tomu, že si Pletikosa na loptu siahol - premenil a poslal svoj tím do vedenia, ktoré favorit už z rúk nepustil. "Bolo by pre nás lepšie to rovno zabaliť a ísť domov. Hovoríme o rešpekte, Chorvátsko ale žiadny nedostalo. Ak je toto penalta, nemusíme hrať futbal. Poďme hrať basketbal," hneval sa Niko Kovač.

"Bolo to neuveriteľné. Pokiaľ bude v tomto trende pískanie pokračovať, tak na šampionáte musí byť sto penált. Bude to cirkus," vyhlásil chorvátsky tréner na pozápasovej tlačovej konferencii.

Fred sa po ľahkom dotyku Lovrena zrútil na trávnik ako podťatý. "Fred váži 85 kilogramov a neverím, že by musel takto padnúť. Tá jedenástka jednoducho nebola," zlostil sa Kovač. Podľa neho si "vatreni" za predvedený výkon zaslúžili minimálne remízu.

"Moji hráči bojovali dva roky, aby si zahrali na majstrovstvách sveta. Tvrdo pracovali, dreli, pripravovali sa a potom, keď príde prvý zápas na majstrovstvách, musia čeliť takejto penalte. Predstavte si, aká asi panuje teraz nálada v našej šatni..."

Výkon rozhodcu Nišimuru podrobil chorvátsky kormidelník tvrdej kritike. "Zvyčajne na arbitra neútočím, ale tentoraz musím povedať, že bol mimo. Toto je krádež," vyhlásil Kovač. Napriek prehre bol na výkon svojich zverencov pyšný. "Hrali sme proti silnému súperovi a podali sme od prvej po poslednú minútu fantastický výkon. Brazília je samozrejme veľmi silný protivník, ale my sme si zaslúžili aspoň bod. Ukázali sme, že skupinu môžeme prežiť a ísť ďalej."

Chorvátski priaznivci boli po zápase smutní

Ohlasy médií

Večernji List (Chorv.): "Brazília s pomocou rozhodcu slávila úspech nad veľmi dobrým Chorvátskom. Neymar skóroval dvakrát, ale pri prehre 1:3 sme mali šance aj my. Chorvátsko prehralo, ale hralo statočne a predviedlo dobrú partiu proti domácim. Hlavnú rolu mal však japonský rozhodca Juiči Nišimura, ktorý predviedol hanebný výkon."

Novi List (Chorv.): "Japonský atentátnik zastrelil odzadu trénera Nika Kovača. Brazília mala na úvod vyhrať a rozhodca jej to umožnil."

lancenet.com.br (Braz.): "Brazília zvládla nervozitu a na úvod šampionátu zdolala Chorvátsko. No opakovalo sa to, čo sa stalo v úvodnom zápase na MS 2002. Ázijský rozhodca nesprávne odpískal penaltu a tentoraz ju premenil Neymar. Pred dvanástimi rokmi v zápase s Tureckom boli protagonistami juhokórejský rozhodca Kim Young-Joo, útočník Luizao, faulovaný ešte pred šestnástkou, a Rivaldo, ktorý premenil penaltu."

brasilpost.com.br (Braz.): "Národný tím vyhral, ale skóre neodráža to, čo sa dialo na ihrisku. Tretí gól, ktorý zmenil priebeh zápasu, bol kontroverzný a dramatický. Neymar premenil penaltu, ktorá mimochodom neexistovala, pričom brankár Pletikosa ju takmer chytil."

Bild.de (Nem.): "Neymarova šou a smiešna jedenástka zachránili Brazíliu. Na úvod majstrovstiev sveta šťastná náhoda pre najväčšieho favorita."

The Times: "Neymar a Brazília žiaria po zlom štarte. Brazília zabudla na problémy pri príprave MS, keď dva góly 'chlapca z plagátov' Neymara a jeden Oscara zabezpečili pre hosťujúcu krajinu úspešný štart do A-skupiny, i keď víťazstvo bolo kontroverzné."

TSN.ca (Kan.): "Neymar ukázal, prečo je nositeľom brazílskych nádejí na MS. Vo štvrtok dal dva góly a pomohol domácim uniknúť sklamaniu na úvod turnaja. Rozhodujúci gól na 2:1 ale padol po vášnivo diskutovanej penalte, ktorú odpískal japonský rozhodca Juiči Nišimura."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok